Zavadil: Nezbývá než se modlit a čekat, až tato vláda skončí

Praha - I přesto, že by si předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil přál generální stávku, nezbývá podle jeho slov v současné době nic jiného než se modlit a čekat, až současná Nečasova vláda skončí. Řekl to Hyde Parku ČT24 s tím, že ke generální stávce nemají odbory dostatečný mandát ze strany lidí. Ti se prý buď bojí veřejně vystupovat, anebo jim mnohdy už ani jejich tíživá finanční situace nedovoluje uskutečnit cestu do hlavního města. "Já sám ji přece vyhlásit nemohu," dodal Zavadil.

Předseda ČMKOS doufá, že z následujících voleb vzejde nová vláda, jež bude „alespoň částečně naslouchat některým názorům a argumentům, které jsou podloženy reálnými čísly.“ Ta současná prý ani nemá čas zabývat se reálným vládnutím, jelikož neustále řeší především své „průšvihy“ uvnitř koalice. Jediný pozitivní krok této vlády shledává Zavadil ve vyjednání peněz z evropských fondů.

Předseda ČMKOS však znovu poukázal na fakt, že vládní reformy především zhoršují situaci ve veřejných rozpočtech a znemožňují růst české ekonomiky. S výrokem stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD), který označil OSVČ za „parazity“, Zavadil sice přímo nesouhlasí, ovšem jisté nesrovnalosti v odvodech tu podle něj existují. Vinu na tom ovšem nenesou samotní podnikatelé, nýbrž předešlé vlády, které daňový systém takto nastavily.

Trávit víkendy v obchodech není fér

Odborový předák také mimo jiné vyjádřil své znepokojení z koncentrace „konzumní společnosti“ v obchodních domech o víkendech a státních svátcích. Právě na státní svátky se odbory pokouší prosadit zákaz prodeje. „Naše generace nechodila nakupovat už ani v sobotu, protože jsme si sobotu a neděli chtěli nějak užít. Ale užívat si ji v kamenném obchodě, to teda nepovažuju za fér,“ řekl Zavadil.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod