Sklizeň obilí, řepky i máku bude letos nižší

Sklizeň bude zřejmě nižší (zdroj: ČT24)

Sklizeň obilovin bude letos o 13,2 procenta nižší než loni. Zemědělci sklidí 6,709 milionu tun obilí. Vyplývá to z odhadu, který v pátek podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Předchozí odhad byl optimističtější, předpokládal pokles o 10,1 procenta. Loňská sklizeň obilovin byla nadprůměrná.

„Výnosy obilovin se liší podle krajů, okresů, ale i lokálně. Některé regiony jako například Třebíčsko, Rakovnicko, Jižní Morava, ale i části Plzeňského či Jihočeského kraje, zaznamenaly výrazně nižší výnosy ve srovnání se zbytkem republiky,“ uvedl Jiří Felčárek z Agrární komory. Podle Jiřího Hrbka z ČSÚ hlásí nejnižší výnosy jih Moravy. „Rozdíly nejsou dány jen regionálně, ale i v rámci jednotlivých podniků, a to především v závislosti na typu půdy, na které se plodiny pěstují,“ poznamenal.

Úroda řepky podle ČSÚ klesne o 11,8 procenta na 1,199 milionu tun. První odhad statistiků počítal s mírnějším poklesem, a to 7,7 procenta. Odhadovaná sklizeň máku 23 tisíc tun je téměř o pětinu nižší než loňská.

Předpokládaný pokles produkce obilovin jde na vrub snížení hektarového výnosu o 13,1 procenta, uvedl ČSÚ. Osevní plocha zůstala na téměř stejné úrovni jako loni. Očekávaná úroda základních obilovin je nižší než průměr za posledních pět i deset let, a to o 6,5 procenta, respektive 4,2 procenta.

Meziroční pokles hektarových výnosů se očekává u všech druhů základních obilovin. Nárůst produkce díky významnému rozšíření osevní plochy se odhaduje pouze u jarní pšenice a ovsa. Sklizeň žita zůstane přibližně na stejné úrovni jako loni. U ostatních druhů obilovin se očekává pokles úrody, nejvýraznější u ozimé pšenice, která je pro Česko nejvýznamnější obilovinou.

Problémem může být kvalita zrna

Podle Felčárka by problémem mohla být kvalita zrna, a to s ohledem na hmotnost potravinářské pšenice a množství dusíkatých látek u sladovnického ječmene. „Parametry pro zařazení do potravinářské kvality tak bude splňovat nižší procento sklizně,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ozimé pšenice se letos podle odhadu sklidí zhruba 4,462 milionu tun, což je proti loňsku o 16,1 procenta méně. Úroda jarního ječmene klesne o 9,7 procenta na 1,090 milionu tun a ozimého ječmene o 17,1 procenta na 528 000 tun. Méně bude i triticale, křížence žita a pšenice. Produkce obiloviny klesne o 12,8 procenta na 168 tisíc tun. Naopak jarní pšenice bude letos o 46,6 procenta více, sklizeň by podle odhadu měla dosáhnout 204 tisíc tun. Úroda ovsa vzroste o 15,1 procenta na 152 tisíc tun.

Řepky bude méně kvůli poklesu hektarového výnosu o 12,1 procenta. Osevní plocha se proti předchozímu roku mírně rozšířila na 394 tisíc hektarů, podle statistiků je třetí nejvyšší v historii sledování. Vyšší výměra řepky byla zaznamenaná jen v roce 2012 a 2013, kdy přesahovala 400 tisíc hektarů. Při porovnání s pětiletým průměrem je odhadovaná úroda řepky o 10,6 procenta nižší a je srovnatelná s průměrem za posledních deset let.

Za nižší úrodou máku je pokles hektarového výnosu o 12,5 procenta i osevní plochy o 8,3 procenta, uvedl ČSÚ.

Předseda Zemědělského svazu o úrodě a její kvalitě (zdroj: ČT24)

Dopad sucha a dešťů

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha řekl, že ho nepřekvapil tak velký propad ve sklizni, protože to podle vývoje počasí čekal. Za poklesem výnosů vidí hlavně sucho. Pokles kvality pak bude ovlivněn i bouřkami, které nyní dopadají na úrodu, která je ještě na polích.
„Máme posekánu zhruba polovinu ploch základních obilovin. U řepky jsme někde na 90 procentech a blížíme se k závěru,“ řekl. 

Největší dopad bude mít sucho na jižní Moravu, tam průměrná čísla ukazují propad o 20 procent, ale jsou podniky, které mají regionálně mnohem větší problémy.