ČNB: Rostoucí napětí na trhu práce vede k rychlejšímu růstu mezd

Rostoucí napětí na trhu práce vede k rychlejšímu zvyšování mezd. Současně roste cena nemovitostí a objem půjček na bydlení. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady České národní banky ze 3. srpna, který centrální banka v pátek zveřejnila. Její členové se shodovali na pozitivním hodnocení současného ekonomického vývoje.

Jednotný názor panoval také v tom, že časování dalších kroků při zvyšování úrokových sazeb bude podmíněno vývojem všech klíčových makroekonomických veličin, včetně kurzu koruny.

Bankovní rada ČNB 3. srpna poprvé od února 2008 zvýšila úrokové sazby. Základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, rada jednomyslně zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta.

Panovala shoda také v tom, že zvýšení úrokových sazeb bude dalším krokem v návratu ke standardní formě provádění měnové politiky. Ta se však zejména vlivem ‚překoupenosti‘ koruny na devizovém trhu stále nenachází v ‚normálních časech‘, tudíž by bylo předčasné obnovit zveřejňování číselné prognózy kurzu.

V diskusi rizik a nejistot byly na jednání rady rovněž zmíněny politicko-ekonomické nejistoty vývoje v EU a v dalších světových ekonomikách. Zaznělo, že současný relativně příznivý zahraniční vývoj může být zranitelný. V návaznosti na to bylo nicméně řečeno, že zvýšení domácích úrokových sazeb vytvoří ČNB prostor pro případnou reakci na takovýto nepříznivý vývoj.