Konec roamingových poplatků Češi využili. V zahraničí prosurfují i padesátkrát víc dat

Události: Na dovolenou s mobilním telefonem (zdroj: ČT24)

Češi v zahraničí čím dál víc volají a využívají mobilní data. Přispělo k tomu zrušení roamingových poplatků ve všech zemích EU v polovině června. Na dovolených se tak čeští turisté tolik nekrotí. Operátor O2 například zaznamenal až padesátinásobný nárůst objemu dat v Chorvatsku. Lidé si ale musí dávat pozor, protože zlevnění mobilních služeb se netýká celé Evropy. Typickým příkladem je Švýcarsko, kde se člověku užívání dat hodně prodraží.

Služby mobilních operátorů teď vyjdou v zahraničí na stejnou částku jako v Česku. Zákazníci je proto využívají mnohem víc. Skokově teď roste hlavně spotřeba dat. „Zaznamenali jsme velký nárůst, ten je až šestinásobný ve srovnání s loňským rokem,“ zmínil mluvčí T-Mobile Tomáš Leixner.

Nejčastěji teď o prázdninách lidé využívají data na Slovensku, v Německu, Itálii a hlavně Chorvatsku - tam objem použitých mobilních dat stoupnul nejvíc. „V Chorvatsku, kam v létě míří asi nejvíc českých turistů, jsme zaznamenali až padesátinásobný nárůst,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Nárůst dat v EU
Zdroj: ČT24

„Takový nárůst souvisí i s typem dovolené, za jakou se jezdí do Chorvatska, více času se tráví odpočinkem na pláži. Češi si pak odpočinek zpříjemňují surfováním na internetu. Chatují, odesílají a přijímají fotografie, brouzdají po sociálních sítích,“ říká expert na ceny mobilních tarifů Vítězslav Grygar.

Roste ale i počet provolaných minut, i když je nárůst pomalejší. „V porovnání s loňským červencem zákazníci v roamingu volali jednou tolik,“ přiblížila mluvčí Vodafone Markéta Kuklová.

Kdo se do zahraničí chystá s mobilem poprvé, měl by si podle operátorů zkontrolovat, jestli má roaming aktivní. „Mohou tak učinit v online samoobsluze, na zákaznické lince nebo na prodejně,“ dodala Pecháčková z O2. Na samoobsluhu odkazuje i Vodafone. „Stačí zavolat na infolinku, případně navštívit prodejnu. Vždy záleží na nastavení služeb, zákazníci mohou mít roaming deaktivovaný,“ doplnil Leixner za T-Mobile.

Mimo EU jdou ceny rázem nahoru

Další nastavení už pak nejsou potřeba. Podle operátorů výrazně ubývá těch, kteří si data na dovolené dříve neohlídali a pak platili desetitisícové účty. Pokud teď klientům data dojdou, můžou si dokoupit další balíček - a to za standardní ceny platné v Česku. Naopak v zemích mimo Evropskou unii zaplatí za mobilní služby pořád vysoké částky.

„Zákazníkům doporučujeme si dopředu ověřit, do jaké zóny navštívená země spadá a jaká bude cena služeb a zda pro něj nebude výhodnější např. datový balíček. Informaci o ceně služeb zároveň obdrží při přihlášení do zahraniční sítě a datové služby začne využívat jen v případě, že s tím bude souhlasit,“ popsal Leixner.

I když u většiny zemí je rozdělní na zóny u operátorů shodné, v některých státech se liší. Například Rusko - zatímco T-Mobile ho zařazuje do druhé zóny, u O2 a Vodafonu je zařazeno v dražší kategorii. Odlišnosti jsou i u nejmenších evropských státečků jako Andorra nebo Monako.

  • O2 – Svět Basic
    1) odchozí hovor – 42,35 Kč, příchozí hovor 24,20 Kč, SMS 12,10 Kč, internet – 240 Kč/MB
    Spadá sem: Albánie, Andorra, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Faerské ostrovy, Guernsey, Kosovo, Makedonie, Moldavsko, Monako, Srbsko, Švýcarsko, Ukrajina, Turecko
  • 2) odchozí hovor – 66,55 Kč, příchozí hovor – 54,45 Kč, SMS – 12,10 Kč, internet – 300 Kč/MB
    Spadá sem: Rusko, Gruzie, Ázerbájdžán, Arménie, Kazachstán
  • T-Mobile 
    2. zóna: odchozí hovor – 35 Kč, příchozí hovor – 18 Kč, SMS – 9,60 Kč, internet – 75 Kč/MB
    Spadá do ní: Albánie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Faerské ostrovy, Kosovo, Makedonie, Moldavsko, Monako, Rusko, San Marino, Srbsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán
  • 3. zóna: odchozí hovor – 69 Kč, příchozí hovor – 49 Kč, SMS – 14,60 Kč, internet – 360 Kč/MB
    Spadá do ní: Gruzie, Ázerbájdžán, Arménie, Kazachstán
  • Vodafone
    2. zóna: odchozí hovor – 30,52 Kč, příchozí hovor – 17,81 Kč, SMS – 9,68 Kč, internet – 7,70 Kč/MB
    Spadá do ní: Albánie, Andorra, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Faerské ostrovy, Kosovo, Makedonie, Moldavsko, Srbsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina

    3.zóna: odchozí hovor – 61,01 Kč, příchozí hovor – 35,59 Kč, SMS – 14,52 Kč, internet – 302,50 Kč/MB
    Spadá do ní: Rusko, Gruzie, Ázerbájdžán, Arménie, Kazachstán

  • Zdroj: O2, T-Mobile, Vodafone
Vydáno pod