Velkým bankám stoupají zisky. ČSOB hlásí více než desetinový růst

Bankám v Česku se daří. Tři ze čtyř největších zvýšily zisk (zdroj: ČT24)

Čtveřice největších bank v Česku v prvním pololetí vydělala zhruba 28,9 miliardy korun, což je o přibližně procento více než ve stejném období loni. Vyplývá to z výsledků bank. Zisk stoupl ČSOB, Komerční bance a Unicredit Bank ČR a SR, ale klesl České spořitelně. Menší zisk oznámila i Moneta.

„Po odečtení loňského mimořádného výnosu z prodeje podílu ve společnosti VISA to letos vypadá opět na rekordní výsledky. Co je navíc z pohledu bankovních klientů sympatické, že se tak stalo i přes další pokles výnosů z bankovních poplatků,“ komentoval výsledky největších bank zakladatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Výsledky bank ovlivňuje podle analytika společnosti Chytrý Honza Františka Bostla delší dobu několik faktorů. Roste množství peněz na trhu a zvyšují se aktiva klientů. Na druhou stranu roste tlak na marže bank vlivem vyšší konkurence ze strany nových bank a zároveň kvůli nízkým úrokovým sazbám se snižuje prostor pro úrokové výnosy.

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí podle aktuálního vyjádření stoupl meziročně o 12 procent na 9,4 miliardy korun. Růst podpořila silná výkonnost finančních trhů, jednorázový výnos z vypořádání dřívějšího soudního sporu, vyšší příjmy z poplatků a nižší náklady na riziko. K výsledku ČSOB přispěl také silný růst obchodních objemů, který byl tažen růstem hypoték, firemních a spotřebitelských úvěrů, oznámila banka.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl o sedm procent na 653 miliard korun, objem vkladů se zvýšil o 14 procent na 849 miliard korun. Celkový objem aktiv pod správou skupiny stoupl meziročně o sedm procent na 196 miliard korun. Provozní výnosy vzrostly o sedm procent na 19,2 miliardy korun. Provozní náklady meziročně stouply o procento na 8,1 miliardy korun.

Už dříve zveřejnily výsledky ostatní velké banky. Komerční bance vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 15 procent na 7,7 miliardy korun. České spořitelně klesl v prvním pololetí meziročně čistý zisk o 6,9 procenta na 7,7 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank pak vykázala v prvním pololetí čistý zisk 4,1 miliardy korun, což je meziroční růst o 22,7 procenta.

Raiffeisenbank zvyšuje zisk, Moneta ne

Raiffeisenbank ve čtvrtek zveřejnila, že jí v prvním pololetí stoupl čistý zisk meziročně o 25 procent na 1,7 miliardy korun. Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 27 procent na 362 miliard korun.

„K nárůstu zisku přispěly jak naše prodejní úspěchy, tak i velmi dobrá kvalita úvěrového portfolia banky, a tedy i výrazně nižší tvorba opravných položek,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida. Banka počátkem června převzala všechna aktiva a pasiva české pobočky Zuno Bank a po nedávné akvizici retailového bankovnictví Citibank se jí tak v krátké době podařilo dokončit integraci další tuzemské banky. „Vedle toho rosteme i organicky a dále tak zaznamenáváme velký přirozený příliv nových klientů,“ dodal.

Objem poskytnutých úvěrů klientům se v pololetí meziročně zvýšil o 8,3 procenta na 220 miliard korun. K růstu přitom došlo ve financování domácností, tedy u spotřebitelských úvěrů a hypoték, i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 19,1 procenta na 250 miliard korun.

Čisté úrokové výnosy banky přesáhly tři miliardy korun, což v porovnání se stejným obdobím loňského roku představuje pokles o 2,6 procenta. Čisté příjmy z poplatků meziročně vzrostly o 4,9 procenta na 924 milionů korun, což je primárně způsobeno vlivem jednorázových výnosů v korporátním segmentu. 

Skupině Moneta, dřívější GE Money, pak v pololetí čistý zisk klesl meziročně o 3,6 procenta na 2,195 miliardy korun. Za samotné druhé čtvrtletí klesl zisk stejným tempem na 1,155 miliardy korun. Objem hypoték, které banka poskytla českým domácnostem, vzrostl v pololetí více než trojnásobně a na trhu tak drží čtyřprocentní podíl. Výrazně stoupl také objem splátkových
úvěrů malých firem.

„Moneta výrazně překonala odhady trhu na úrovni čistého zisku, a to primárně díky zaúčtování jednorázového zisku z prodeje dluhopisového portfolia. Po očištění o tento vliv by výsledky dopadly přesně v souladu s odhady,“ komentoval výsledky analytik Patria Finance Václav Kmínek.

Za první pololetí banka snížila provozní náklady meziročně o dvě procenta na 2,3 miliardy korun, a to navzdory růstu počtu zaměstnanců v obchodní síti a investicím. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Skupina znovu potvrzuje svou dividendovou politiku a svůj cíl rozdělit zbývající přebytečný kapitál akcionářům. Likvidita zůstává velice silná s ukazatelem krytí likvidity ve výši 160 procent, což je vysoko nad regulatorními požadavky,“ uvedl k výsledkům generální ředitel banky Tomáš Spurný.

Banka do konce pololetí investovala 120 milionů korun z plánovaných 600 milionů do vývoje digitálních bankovních produktů pro klienty a do digitalizace podpůrných procesů. Pokračuje i v modernizaci pobočkové a bankomatové sítě. Dosud investovala 146 z plánovaných 800 milionů korun a zmodernizovala či přestěhovala devět poboček a více než 200 bankomatů.

Moneta Money Bank do loňského května působila pod názvem GE Money Bank. Skupina General Electric prodala veškeré své akcie v Moneta Money Bank loni na podzim a nyní se zaměřuje primárně na průmyslovou činnost. Banka podle svého webu obsluhuje přes jeden milion klientů, v Česku má přes 230 poboček a 653 bankomatů. Od loňského května je Moneta Money Bank členem pražské burzy.

„Moneta překvapila zejména lepší kontrolou nákladů, daří se jí snižovat náklady a alespoň částečně tím kompenzovat pokles čisté úrokové marže. Navíc rychlé tempo růstu celkového objemu úvěrů také pomáhá kompenzovat nižší výnosnost z každé půjčené koruny,“ konstatuje analytik BH Securities Martin Vlček.

A to, že pokles čisté úrokové marže pokračuje rychleji, než část trhu očekávala, ukazuje, že konkurenční tlak trvá. Například Air Bank nedávno spustila kampaň na spotřebitelské úvěry již od úrokové sazby 4,9 procent.

Na druhé straně Monetě klesá průměrný čistý úrokový výnos i díky růstu objemu hypoték a podnikatelských úvěrů, které mají obecně nižší úrokovou sazbu než tradiční segment spotřebitelských úvěrů. Podle Vlčka banka diverzifikuje do dalších segmentů, které mají sice nižší úrok, ale často lepší zajištění a menší míru neperformujících úvěrů.

„Obecně se banka obchoduje za atraktivní cenu vůči tomu, jaké zisky je schopna vygenerovat. Banka má také nejvyšší kapitálovou rezervu ze všech českých bank oproti požadavku ČNB,“ dodává.