Evropská unie přivítá Chorvatsko 1. července

Brusel - Chorvatsko se stane členem Evropské unie 1. července letošního roku. Evropská komise schválila poslední hodnotící zprávu o přípravách země na připojení k unii, v níž také nabádá Chorvatsko k dalšímu boji s korupcí. Záhřeb prokázal „vůli a schopnost splnit zbývající závazky včas před vstupem,“ uvádí prohlášení komise.

Záhřeb splnil deset doporučení z minulé zprávy v říjnu. Stejně tak prokázal „vůli a schopnost splnit zbývající závazky včas před vstupem,“ uvádí prohlášení komise. Podle ní tak bude Chorvatsko připraveno se 1. července stát 28. členem EU.

Dnes schválená zpráva ale zdůrazňuje, že komise od Chorvatska očekává další reformy, pokud jde o „vládu práva, zejména boj s korupcí“. Zprávu dnes předal v Záhřebu chorvatským představitelům komisař pro rozšíření EU Štefan Füle.

Jedna z posledních překážek vstupu Chorvatska do unie padla začátkem března, když se vyřešil dlouholetý spor se Slovinskem kolem banky Ljubljanska. Chorvatsko bude mít 12 poslanců v Evropském parlamentu - kvůli tomu se jednoho poslance bude muset vzdát 12 zemí, včetně ČR.