Růst průmyslu v červnu zpomalil, analytici hovoří o zklamání. Stavebnictví naopak zrychlilo

Stavební výroba zrychlila růst (zdroj: ČT24)

Průmyslová výroba vzrostla v červnu v meziročním srovnání o 2,2 procenta. Nejvíce k tomu přispěla výroba aut, plastových a pryžových výrobků, v poklesu naopak byla produkce elektřiny, plynu a tepla. Analytici hodnotí výsledek jako nepříjemné překvapení, protože zaostal za tržním očekáváním a meziměsíčně klesl. Stavební výroba vzrostla meziročně o 8,5 procenta, podle některých názorů se tak stavebnictví odrazilo ode dna. Bilance zahraničního obchodu skončila s přebytkem 18,8 miliardy korun, což bylo meziročně o 1,3 miliardy méně.

V meziměsíčním srovnání průmysl v červnu klesl, po očištění o sezonní vlivy, o 3,8 procenta, uvedl Český statistický úřad. Porovnání ovšem ovlivnil i mimořádně silný květnový vzestup (8,1 procenta meziročně). 

O téměř pět procent (4,8) se v červnu meziročně zvýšila hodnota nových zakázek. Největší skok přitom zaznamenaly tuzemské zakázky (o 11,1 %), zatímco zakázky ze zahraničí stouply o 1,7 procenta. 

Zvýšil se  – o 1,8 procenta – průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda přitom meziročně stoupla o 6,5 procenta a činila 31 092 korun. 

Viceprezident SPD Špicar o vývoj průmyslu (zdroj: ČT24)

Český průmysl začíná narážet na strop svých produkčních schopností, jednak z pohledu kapacit a jednak z pohledu lidských zdrojů, které jsou k dispozici, uvedl pro ČT viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Na straně poptávky naopak problém nevidí. Připomněl, že čísla o nových zakázkách vypadají velmi povzbudivě.

Varoval také před takovým růstem platů, který není kryt produktivitou práce. Uvedl, že do této pasti se chytilo například Španělsko.

Analytici: Jde jen o korekci?

Červnové zpomalení šlo na vrub zejména zpracovatelskému průmyslu, kde zpomalila většina hlavních zpracovatelských segmentů, uvedl hlavní ekonom ING Bank ČR Jakub Seidler. 

„Meziroční dynamika nejvýznamnějšího segmentu výroby motorových vozidel například zpomalila z květnových 14,2 procenta na 3,3 %, k obdobnému vývoji však došlo také u výroby strojů či elektrických zařízení,“ zdůraznil. 

Zpomalení červnové průmyslové výroby však není třeba podle jeho názoru přeceňovat. Květnová čísla byla totiž velmi silná a v mnoha případech se jednalo o nejvyšší dynamiku výroby za posledních několik let. Není proto natolik překvapující, že následný měsíc přinesl určitou korekci. Průměrný meziroční růst průmyslu za květen a červen dohromady činí 6,4 %, což je stále hodnota solidně nad celoročním průměrem ve výši 4 %.

Průměrný dosavadní růst průmyslu v letošním roce činí 5,6 %, což je nejvyšší hodnota od roku 2011.

Analytik Komerční banky Viktor Zeisel si všímá poklesu napříč kategoriemi v průmyslu, přičemž největší propad vykázal farmaceutický průmysl, který meziměsíčně odepsal 23,3 procenta. Prudké zpomalení průmyslu se přelilo do dynamiky zahraničního obchodu, která v červnu zaznamenala výrazné zpomalení, dodal. 

Průmysl by měl podle něj letos vykázat hlavně díky své vysoké dynamice z úvodních měsíců růst kolem 8 %.

Červnový výsledek hodnotí Zeisel jako velmi nepříjemné překvapení. Připomíná také zprávy z Německa, kde se průmyslová výroba v červnu nečekaně snížila, podle údajů ministerstva hospodářství o 1,1 procenta po květnovém růstu 1,2 procenta. Pokles byl v tomto roce první, uvedla agentura Reuters. Podle jejího průzkumu odborníci počítali s růstem průmyslové produkce 0,2 procenta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lepší zítřky stavebnictví

Stavební výroba v České republice v červnu meziročně reálně zrychlila růst na 8,5 procenta z květnových 4,7 procenta. Vývoj ovlivnil zejména růst pozemního stavitelství. Statistici uvedli, že produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 13,7 procenta, naopak produkce v inženýrském stavitelství se snížila o 2,2 procenta. Meziměsíčně celková stavební výroba reálně stoupla o 0,2 procenta. 

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda zdůraznil, že stavebnictví v Česku se vyvíjí nejslibněji za poslední takřka dva roky. 

Stavebnictví konečně nabralo dech a pokračuje v silném růstu. Je pravděpodobné, že se jeho dynamika udrží velmi vysoko i ve druhé polovině roku, a bude tak konečně moci podpořit i ekonomický růst ČR.
Petr Dufek
analytik ČSOB

Také podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se tuzemskému stavebnictví „blýská na lepší časy“, o plně rozvinutém boomu ale podle něj zatím nemůže být řeč. „Celý rozmach odvětví stojí jen na jedné noze – pozemním stavebnictví, zatímco inženýrské stavby pokračují v propadu,“ upozornil.

Optimismus mírní generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Uvedl, že hnacím motorem růstu stavební výroby jsou hlavně blížící se parlamentní volby, před kterými se chtějí politici pochlubit dokončenými stavbami.

Zahraniční obchod ovlivnily ropa a plyn

Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 18,8 miliardy korun, což bylo o 1,3 miliardy korun méně než před rokem, uvedl ČSÚ. Vývoz vzrostl meziročně o 4,7 procenta na 310,4 miliardy korun. Dovoz rostl rychleji, a to o 5,5 procenta. 

Do ciziny šlo zboží za 310 miliard. Roste obchod i s Čínou (zdroj: ČT24)

V červnovém výsledku se nepříznivě odrazil obchod s ropou a zemním plynem, který prohloubil schodek na 4,5 miliardy korun. V obchodu s auty se vlivem vyššího dovozu přebytek o půl miliardy ztenčil. Příznivě na celkovou bilanci působil především menší deficit bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty.

Téměř třetinu českého vývozu představují motorová vozidla. V červnu se jich z Česka vyvezlo za 88,383 miliardy korun, což bylo o téměř dvě miliardy více než před rokem. Naproti tomu importéři ze zahraničí dovezli vozidla za 48 miliard korun, což bylo o 2,5 miliardy více než loni.

Analytik finančních trhů společnosti Next Finance Jiří Cihlář soudí, že druhá polovina roku bude z pohledu exportu horší než ta první. Podle něj to bude souviset i se zpomalením růstu průmyslu. Největšími odbytišti zůstanou evropské země v čele s Německem.

Většina zboží míří do zemí EU. Roste ale obchod i s dalšími zeměmi - třeba s Čínou. I když v ní stále končí jenom tři procenta českého exportu. Jen v prvním čtvrtletí se export oproti loňsku zvýšil skoro o třetinu.

Růst do Číny je nebývalý v poslední době. Byť s určitým zpožděním se začíná projevovat to, že vztahy mezi Českem a Čínou jsou na podnikatelské úrovni v posledních letech velmi silně podporovány.
Karel Havlíček
předseda představenstva AMSP

Například firma Caesar Crystal Bohemiae do Číny meziročně vyváží o dvacet procent výrobků víc. „Děláme hlavně výrobky luxusního charakteru a oni neodpustí jedinou vadu. Třeba naše státní norma umožňovala dvě tři malé bublinky ve skle, protože to je ruční výroba, kdežto Číňan to okamžitě vyřadí. V tomto je ten trh hodně náročný,“ podotknul majitel Dušan Chatrný. I letos by tam chtěli vývoz ještě navyšovat.