Další kolo temelínského tendru - Westinghouse má prý zatím navrch

Praha - Westinghouse má lepší nabídku na dostavbu Temelína. Americko-japonská společnost to prohlásila hned poté, co ČEZ uchazečům poslal vyhodnocení jejich nabídek. Rusko-české koncorsium MIR.1200 ale tvrdí, že jejich nabídka zvítězila u tří ze čtyř hodnocených kriterií. ČEZ průběžné hodnocení nekomentoval a připravuje se na debatu s oběma uchazeči, kteří teď budou své nabídky ještě vylepšovat.

Větší šanci na vítězství v tendru má prý Westinghouse

Z předběžného hodnocení nabídek obou konkurentů podle neznámého zdroje serveru Aktuálně.cz prý vychází lépe americká společnost. Rozdíl v hodnocení nabídek byl podle zdroje nad očekávání veliký a Rusové jsou výsledkem předběžného hodnocení nabídek evidentně zaskočeni a podle prvních neoficiálních reakcí se s ním zřejmě nebudou ochotni smířit.

„Jsme velmi poctěni, že hodnotící proces nás posunul na první příčku, která nám umožní nastoupit do další fáze a že budeme moct pracovat na silných i slabších stránkách kontraktu,“ řekl Danny Roderick, ředitel Westinghouse.

„Naše nabídka byla lepší v parametru ceny i v parametru podmínek kontraktu. Překvapilo nás, že do hodnoty nabídek vůbec nebyla započítána lokalizace dodávek. A vůbec nechápeme, jak byla hodnocena technická rizika obou nabídek. Pokud reaktor nabízený Westinghousem zatím nikde jinde nestojí, podle čeho se jejich technická rizika posuzovala?“ řekl deníku Aktuálně.cz bezprostředně po zjištění výsledku jeden ze spolupracovníků konsorcia MIR.1200.

Rusko-české koncorsium ale hodnocení tak jednoznačně nečte

„Ve třech ze čtyř kriterií jsme se umístili na prvním místě, jak tedy můžete být druzí? Je to tak nastavené. Je možné, že to čtvrté kriterium mělo větší váhu, já tady také nemám ta čísílka,“ řekl k výsledku Aleš Pospíšil, mluvčí konsorcia MIR.1200.

Ladislav Kříž uvedl, že posouzení a předběžné hodnocení nabídek je průběžným krokem v rámci celého tendru, jehož vítěze chce ČEZ vyhlásit ještě v letošním roce. Stavba nových dvou bloků by měla více než zdvojnásobit výkon Temelína, který v současnosti činí 2 000 megawattů. Náklady na stavbu se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Elektrárna by měla být uvedena do provozu v roce 2025.

O stavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny se ucházela ještě francouzská společnost Areva, ČEZ ji však v říjnu z tendru vyřadil. Areva se snaží do výběrového řízení vrátit. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže sice dal v únoru za pravdu ČEZu, Areva však podala proti rozhodnutí rozklad k předsedovi úřadu a v případě neúspěchu se hodlá bránit i u soudu.

Dostavba Temelína tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

„Úřad v rámci správního řízení neshledal, že by zadavatel postupoval v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, když společnost vyloučil ze zadávacího řízení. Nebyly tedy zjištěny důvody pro uložení nápravného opatření,“ sdělil již dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

KDO MÁ ZÁJEM DOSTAVĚT TEMELÍN?

Areva (vyřazena z tendru)

Skupina Areva, která vznikla v roce 2001, sídlí v Courbevoie u Paříže. Podle svého tvrzení je největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů. Od 70. let postavila nebo právě staví již 102 reaktorů v 11 zemích světa, z nichž 91 je stále v provozu. Kromě jaderného strojírenství se zabývá i výrobou paliva pro atomové elektrárny a vybavením pro distribuci a přenos energie. Vlastníkem Arevy je francouzský stát. Skupina má v současnosti 48 000 zaměstnanců, výrobní kapacity má ve 40 zemích a obchodní zastoupení ve stovce zemí světa.

MIR.1200

Jedná se o konsorcium české firmy Škoda JS s ruskými společnostmi Gidropress a Atomstrojexport z konsorcia Rosatom.

Atomstrojexport má sídlo v Moskvě. Firmu kontroluje státní agentura Rosatom. Předchůdci firmy se podíleli i na budování jaderných elektráren v bývalém Československu (Jaslovské Bohunice).

Gidropress je ruský státní výrobce systémů pro jaderné reaktory. Podnik byl založen v roce 1946 a sídlí v Podolsku. Podílel se podle vlastních údajů na výstavbě reaktorů v celkem 18 jaderných elektrárnách v Rusku, Arménii, Finsku, Bulharsku, Maďarsku, Česku, Slovensku a Číně. Je rovněž součástí ruské státní agentury Rosatom.

Škoda JS se sídlem v Plzni se již přes 50 let zabývá inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku. K hlavním projektům společnosti v současnosti patří obnova systému kontroly a řízení Jaderné elektrárny Dukovany, podílí se také na dostavbě Jaderné elektrárny Mochovce.

Westinghouse

Patří mezi přední světové firmy v oblasti jaderné energetiky. Staví a provozuje jaderné elektrárny po celém světě a je například lídrem v čínské jaderné energetice. Od roku 2006 jej ovládá japonský konglomerát Toshiba. Podnik založil americký vynálezce George Westinghouse už v roce 1886. V současnosti zaměstnává přibližně 14 000 lidí. Na technologiích Westinghousu je podle firmy založena polovina ve světě fungujících jaderných elektráren. Westinghouse se podílel na výstavbě prvních dvou bloků Temelína a dodával do něj také palivo.