Firmy se bojí nejen kybernetických útoků, ale také nástupu nových technologií

Události: Obavy tuzemských firem (zdroj: ČT24)

Obavy z kybernetických útoků, ale taky z technologických novinek. Víc než tři čtvrtiny světových firem uvádějí, že se na tyto výzvy necítí dostatečně připravené. Výjimkou nejsou ani české podniky.

Například přepravní firma GLS přepraví každý den po Evropě přes dva miliony zásilek. Svá data si chrání, bez nich nemůže doručovat.

„Z těchto důvodů na každý balík dáváme i 2D kód, který nám umožňuje uchovávat informaci o každém balíku i v případě, že se k výpadku dat dostane,“ řekl obchodní ředitel GLS Tomáš Jon. 

Do vyšší bezpečnosti dat a také do ochrany před kyberútoky společnost investuje pravidelně deset milionů eur (přes 260 milionů korun) ročně.

Čeho se firmy bojí
Zdroj: ČT24

I přes bezpečnostní opatření se do budoucna 85 procent světových společností obává, že na nové technologie nejsou dostatečně připraveny.

„Řada managementů si tuto problematiku uvědomuje a začala investovat do tohoto odvětví, aniž by původně chtěla,“ uvedl ekonomický konzultant společnosti BDO Radovan Hauk. 

Situace není jiná ani v Česku. „Jsou firmy, které jsou dobře vybavené a mají dobré znalosti, ale určitě více je těch nepřipravených,“ poznamenal ředitel pracovní skupiny ECDL pro ČR Jiří Chábera.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Kromě kybernetických útoků mají firmy také obavu z příchodu technologií, které budou vytvářet nová odvětví. 

Přeměně odvětví s pomocí technologií se věnují například ve firmě Robeeto. Služby pomocí internetu zprostředkovávají teprve pár měsíců, ale rostoucí zájem zaznamenali okamžitě. „Co nám ukazuje zahraničí, platformy na sdílenou ekonomiku se tam jenom rozvíjejí a v Čechách, pokud nepřijde nějaká regulace, tak půjdeme stejnou cestou,“ uvedl výkonný ředitel firmy Stanislav Koukal. 

Obavy z regulace veřejného sektoru sdílí podle aktuálních údajů víc než 80 procent světových firem.