Minimální mzda nově 8 500? Ministryně práce Müllerová je pro

Praha - Výše minimální mzdy se od roku 2007 drží na stále stejné úrovni, tedy na 8 000 korunách. Při dnešních interpelacích v Poslanecké sněmovně však vystoupila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová s návrhem na navýšení této částky o 500 korun. „Já jsem teď připravena tuto záležitost přednést na dalším jednání tripartity, které bude předpokládám 9. dubna, a půjdu s návrhem na navýšení zhruba na osm a půl tisíce korun,“ prohlásila ministryně. ODS je proti, bojí se zvýšené nezaměstnanosti.

Odbory souhlasí, zaměstnavatelům se moc nechce

„Musím konstatovat, že skutečně od roku 2007 nedošlo k navýšení minimální mzdy. My jsme tuto otázku několikrát diskutovali se svými partnery v rámci tripartity,“ řekla Müllerová při dnešních interpelacích. Zástupci odborů jsou podle ní této otázce velmi nakloněni, ale zaměstnavatelé se k ní podle jejích slov příliš kladně nestaví.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil již dříve řekl, že odbory chtějí zvýšení minimální mzdy z 8 000 na 9 000 korun. Návrh na zvýšení minimální mzdy odboráři již v únoru předali sněmovně. Odměňování minimální mzdou se podle dřívějších odhadů ministerstva práce a sociálních věcí týká zhruba 80 000 až 120 000 zaměstnanců v České republice.

Müllerová připomněla, že od letošního 1. ledna se zvýšila u mladistvých a zdravotně postižených také na 8 000 korun. V prosinci 2011 vláda projednávala návrh na navýšení minimální mzdy z 8 000 korun o 400 nebo 500 korun. Kabinet tehdy návrh neschválil s poukazem na nejistý vývoj domácí ekonomiky.

ODS je proti

Proti růstu minimální mzdy je naopak koaliční ODS. „Zvýšení minimální mzdy, se kterým přichází ministryně Müllerová, by vedlo k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti. V době, kdy nezaměstnanost roste, si nemůžeme dovolit naložit zaměstnavatelům na záda další kříž,“ řekla poslankyně za ODS Lenka Kohoutová. Dalším rizikem podle ní je zvýšení výdajů státu, a to kvůli provázanosti na sociální dávky. „Proto bych chtěla uklidnit jak zaměstnance, tak zaměstnavatele, že ODS takový návrh rozhodně nepodpoří,“ uvedla Kohoutová.

Vydáno pod