Cukr zlevní. Podle Bendla kvóty ničily české cukrovarnictví

Brusel - Ministři zemědělství Evropské unie se dohodli na zrušení kvót na výrobu cukru do roku 2017. Podle odhadu analytiků to povede ke zlevnění cukru i všech výrobků, do kterých se cukr přidává. Za Českou republiku se jednání zúčastnil ministr zemědělství Petr Bendl, podle něhož jde o kompromis. Evropská komise chtěla kvóty zrušit v roce 2015 a Evropský parlament zase v roce 2020. Podle Bendla kvóty poničily tuzemský cukrovarnický průmysl.

Česká republika dostala podle ministra zemědělství po zavedení kvót v roce 2004 značnou ránu. „Česká republika také chtěla kvóty zrušit v roce 2015, maximálně do roku 2017. Určitě jsme ale nesouhlasili s tím, aby se kvóty dále posouvaly. V Česku je nenormální situace v tom, že tady si nemůžete postavit cukrovar. Je to země, kde je komodita na tom velmi dobře a zemědělci na tom mohou vydělat, takže my rozhodně nechceme žádnou takovouto regulaci trhu,“ konstatoval po jednání Bendl.

Ministři našli společnou řeč na dvoudenním jednání, které se protáhlo až do dnešní noci. K dohodě se nepřipojily dvě členské země - Slovinsko a Slovensko, přiblížil irský ministr zemědělský Simon Coveney, který vedl jako zástupce předsednické země jednání.

Petr Bendl, ministr zemědělství ČR:

„Tvrdíme, že podobná opatření ten trh (cukrovarnictví) likvidují, naopak zdražují cenu cukru a nepomáhají přirozenému vývoji – speciálně tam, kde zrovna je Česká republika konkurenceschopná. Proto jsme tlačili na to, aby k ukončení kvót došlo co nejdříve.“

Kvóty na cukr se mají rozpustit do roku 2017

Podle Evropského parlamentu by měly výrobní kvóty na cukr skončit až v roce 2020, a ne v roce 2015, jak navrhovala Evropská komise. Ministři došli ke kompromisnímu termínu pro ukončení cukerných kvót pro rok 2017 a zrušení kvót na výrobu mléka v roce 2015.

Co se týče původního návrhu Evropské komise, aby zemědělci z ekologických důvodů neobhospodařovali sedm procent půdy, ministři se dohodli na pěti procentech. Tato plocha by se po zhodnocení celého opatření mohla v roce 2018 rozšířit na sedm procent.

Definitivní podoby reformy společné zemědělské politiky se podle irského ministra podaří  dosáhnout do června, včetně schválení v plénu parlamentu. Podle něj je to potřeba, aby se stihly zavést všechny potřebné zákony do roku 2015, kdy má nová podoba společné zemědělské politiky vstoupit v platnost.

Pro léta 2014 až 2012 byl rozpočet společné zemědělské politiky snížen o 12 procent na 373,2 miliardy eur (9,6 bilionu korun). Přesto zemědělství zůstává hlavní položkou v unijních výdajích, když dosahuje asi 38 procent rozpočtu.

Komentář Petra Bendla (zdroj: ČT24)