Firmy vyděsily hackerské útoky, skupují antivirové programy

Praha - Nedávné hackerské útoky na weby některých firem a organizací zvýšily poptávku firemních zákazníků po antivirových produktech o desítky procent. Bezpečnostní firmy ale očekávají, že zájem brzy opadne. Před týdnem napadli některé tuzemské zpravodajské weby, stránky bank, operátorů a dalších firem a institucí neznámí útočníci prostřednictvím tzv. DDoS útoku, který velkým množstvím zasílaných dotazů vyřadí web z provozu. Dotazy pocházely z IP adres v Rusku.

Zvýšený zájem o antivirové programy zaznamenala například česká firma AVG. „Jelikož byla tato záležitost silně medializována a dotkla se i uživatelů postižených služeb, jako jsou internetové bankovnictví, vyhledávače, brány operátorů, dostala se i do povědomí široké veřejnosti,“ uvedl člen AVG VirusLab Jiří Kropáč.

Kvalitní bezpečností software potřebují v první řadě běžní uživatelé
   
Podle Patricka Müllera ze společnosti Symantec nešlo o nebezpečné útoky, ale v Česku se v podobném rozsahu objevily poprvé, což vyvolalo ve firmách debatu o bezpečnosti.

„Ovšem v případě DDoS útoků jsou hlavním problémem nezabezpečené domácí počítače, které jsou při útocích masově zneužity, aniž by o tom uživatelé vůbec věděli. Klíčem v boji proti DDoS útokům jsou tak domácí uživatelé, kteří by se měli aktivně zajímat o bezpečnost na internetu a používat kvalitní bezpečnostní software, aby jejich počítač nebyl zbraní v rukou kyberzločinců,“ podotkl Müller s tím, že i přes zvýšený zájem nebere velké množství uživatelů bezpečnost svého PC vážně.

Firemní zákazníci podle ředitele prodeje Alwil Trade Romana Veselého rizika vnímají a mají snahu jim předcházet a bránit se jim. Zatímco domácí uživatel je zpravidla schopen reagovat okamžitě, firemní zákazníci zpravidla své investice musejí plánovat s určitým předstihem, takže odezva po podobných událostech se neprojeví okamžitě. „Vidím zde ještě jeden, dle mého názoru, důležitý aspekt. Po počátečním nadšení se po několika dnech na celou věc tak trochu zapomene, řešení se v tichosti odloží, a jede se dál ve starých kolejích až do doby, než se opět něco přihodí,“ dodal.

Stála za útoky snaha o medializaci?

Motiv autorů hackerských útoků na zpravodajské weby a internetové stránky bank zůstává neznámý. Pravděpodobnost zjištění identity útočníků je navíc i do budoucna malá. Smyslem útoků mohla být jejich velká medializace. „Není vyloučeno, že došlo k testování českého státu nebo nějaké zkoušce někoho,“ dodal šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil.