Průmyslová zóna Kvasiny se Škodou Auto zažívá rychlý rozvoj. Obec mění územní plán

Události ČT: Rychlý rozvoj průmyslové zóny Kvasiny (zdroj: ČT24)

Zastupitelé obce Kvasiny na Rychnovsku schválili změnu územního plánu, která byla zásadní pro další rozvoj průmyslové zóny Kvasiny-Solnice. V zóně působí masivně rostoucí závod automobilky Škoda Auto. Obec ke schválení změny územního plánu přistoupila poté, co vláda v červnu rozhodla o zvýšení státních investic do infrastruktury v zóně.

Zastupitelé obce Kvasiny na Rychnovsku se shodli na změně územního plánu. Novou podobu schválili poté, co vláda v červnu rozhodla o zvýšení státních investic do infrastruktury v místní průmyslové zóně ze tří na šest miliard korun.

Zvýšení státní podpory obec s 1500 obyvateli označila za klíčovou věc pro řešení dosud nevyváženého rozvoje v okolí zóny souvisejícího s rychlým nárůstem počtu pracovníků. „To vše (se dělo) bez jakékoliv přípravy v území s chybějící veřejnou a dopravní infrastrukturou a bez vědomí samosprávy,“ uvedla začátkem června obec v tiskové zprávě.

Za posledních osmnáct měsíců se počet zaměstnanců v závodě Škody Auto v Kvasinách zdvojnásobil. Teď jich tu pracuje osm tisíc. „Nejintenzivnější fáze náboru byla prakticky ukončena,“ prohlásil mluvčí Škody Auto Zdeněk Štěpánek. „Nicméně sháníme stále některé další profese, například automechanik či karosář,“ dodal. Celkem v průmyslové zóně Kvasiny-Solnice pracuje 10,5 tisíce lidí včetně tří tisíc cizinců.

  • Na konci června 2017 nezaměstnanost na Rychnovsku klesla na 1,2 procenta. V celé republice činil průměr čtyři procenta. Volných míst bylo v okrese 1302, ale nezaměstnaných bylo jen 715.

Jedním z důsledků vývoje v regionu je nejnižší nezaměstnanost v zemi. Desítky autobusových spojů denně vozí lidi do továrny a domů, a to nejen z okolí, ale i ze 70 kilometrů vzdálených Svitav. „Sehnat v našem regionu technické profese je neřešitelný problém,“ zmínil podnikatel Petr Rojek, jehož firma montující brousící stroje působí v sousedství.

Královéhradecký kraj chce za pomoci peněz od vlády u Kvasin vybudovat průmyslovou zónu o rozloze asi 35 hektarů, do níž by mohli v budoucnu přijít například subdodavatelé Škody Auto. Vznik zóny byl podmíněn změnou územních plánů Kvasin a Solnice. Solnice potřebnou změnu územního plánu pro část zóny ve svém katastru schválila již dříve.

Negativní dopad? Policie na Rychnovsku zaznamenala výrazný nárůst přestupků

Odvrácenou stranou rozvoje Rychnovska je kriminalita nebo nelegální ubytovny. Počet přestupků včetně dopravních podle policistů vzrostl o 83 procent, nicméně závažných trestných činů naopak ubylo.

Problémy zaznamenala policie loni v ubytovně Orinon. Museli tady zasahovat v 59 případech. Situace se ale mění „V letošním roce jsme na ubytovně zasahovali pouze v jednom případě,“ přiblížil ředitel policie v Rychnově Zdeněk Hlaváček.

Další velká průmyslová zóna je v blízkosti Plzně a i západočeská metropole hlásí problémy se zvýšenou kriminalitou. Drobná kriminalita se v Plzni meziročně zvedla o 50 procent. Podle policie ji mají často na svědomí agenturní zaměstnanci. „Město Plzeň se snaží tlačit na určité změny a úpravy ve vztahu k personálním agenturám, zpřísnění podmínek, aby se staraly o zaměstnance, které sem dováží,“ uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Průmyslová zóna se rozvíjí i u Žatce. Zatím se promítla hlavně do rostoucích cen nemovitostí. „Sledujeme co se děje v průmyslových zónách Kvasiny a na Plzeňsku. Chceme se na tu situaci připravit, ale zatím neočekáváme žádné problémy s bezpečností. Máme plně obsazenou městskou policii,“ uvedla žatecká starostka Zdeňka Hamousová (Volba pro město). Město má 30 strážníků, další zatím nabírat nechce.

Vydáno pod