Česko vysílá do souboje o sídlo bankovního úřadu Prahu, favoritem je ovšem Lucemburk

Události: V souboji o sídlo pro bankéře je favoritem Lucemburk (zdroj: ČT24)

Česko by z brexitu rádo také něco získalo. Vláda schválila, že se bude ucházet o přesun sídla Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) z Londýna do Prahy. Podle finančních a unijních kruhů je ale hlavním favoritem město Lucemburk.

Lucemburské velkovévodství, které je finančním centrem eurozóny, má strategické postavení na mapě Evropy. Mezi Německem, Francií a Belgií, kde sídlí EU.

Lucembursko jakožto zakládající stát Evropské unie už teď hostí mj. Evropskou investiční banku, Evropský soudní dvůr, pravidelná zasedání evropských ministrů nebo administrativní sídlo Europarlamentu.

  • EBA (funguje od roku 2011, v jeho sídle pracuje na 150 lidí) má zejména usilovat o:
    • lepší fungování vnitřního trhu, včetně především důkladné, účinné a jednotné úrovně regulace a dohledu,
    • zajištění integrity, průhlednosti, účinnosti a řádného fungování finančních trhů,
    • posílení koordinace dohledu na mezinárodní úrovni,
    • předcházení regulatorní arbitráži a prosazování rovných podmínek hospodářské soutěže,
    • zajištění toho, aby čerpání úvěru a jiná rizika byla vhodně upravena a podléhala řádnému dohledu,
    • posílení ochrany spotřebitelů.

Lucembursko se navíc odkazuje na unijní smlouvy z roku 1965, které zaručují Lucemburku sídla soudních a finančních institucí. 

Roli při výběru bude hrát i to, jestli hostující město má dost evropských škol pro zaměstnance unijní agentury, jaký budou mít plat, dopravní spojení. V Lucemburku berou kandidaturu Prahy vážně.

„Praha je jistě velmi atraktivní město. Probíhá debata, jestli by se neměly rovnoměrněji rozdělovat finanční instituce. Myslím, že to je debata, která musí být vedená na politické úrovni. Je také třeba zvážit, zda pro těch několik stovek lidí musíte vytvářet evropské školy. To je na politicích, aby rozhodli, ale samozřejmě, Praha je velmi přitažlivé město s dlouhou historií v Evropě,“ uvedl šéf LFF, Agentury pro rozvoj finančního centra v Lucemburku, Nicolas Mackel. 

  • Mezi kritéria pro hostitelské město patří také dostupnost a dostatek vzdělávacích zařízení pro děti zaměstnanců agentur. 
  • Hodnotit se bude i přístup na trh práce, k sociálnímu zabezpečení a zdravotní péči pro děti a partnery zaměstnanců.
  • Zdroj: ČTK

Zmocněnec pro kandidaturu Prahy Karel Dobeš prezentuje jako výhodu hlavního města ČR například jeho bezpečnost a dobrou přístupnost.

Úřad by mohl sídlit v plánované budově realitní skupiny CPI Group miliardáře Radovana Vítka na pražské Pankráci, řekl webu E15 Dobeš. Stavba by měla být dokončena v roce 2019. Dobeš dále uvedl, že Česko řadu potřebných informací již nemusí dokládat, protože Praha pět let úspěšně hostí sídlo Evropské agentury pro globální navigační družicový systém (GSA). Právě kvůli zkušenostem se stěhováním GSA do Prahy jmenoval kabinet v červnu zmocněncem Dobeše.

obrázek
Zdroj: ČT24

O tom, kam se přesune unijní bankovní agentura, jestli do Lucemburku, do Prahy, nebo jiné evropské metropole (vedle Česka je to dalších devět unijních zemí), se definitivně rozhodne v listopadu. 

V rozhodování bude hrát roli i to, zda Česko v kandidatuře podpoří také jiné země. Minulý týden se stěhováním unijních agentur z Londýna zabývali premiéři států visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Shodli se na tom, že minimálně jeden ze dvou úřadů by měl být ve střední Evropě.

Frankfurt nad Mohanem
Zdroj: ČT24

Souboj o banky vede Frankfurt, Paříž je na chvostu

Už nyní je však jasné, které město nejvíc přitahuje finanční instituce z Londýna. Je to Frankfurt, kde sídlí Evropská centrální banka. Vítězí tak v prestižním souboji o tisíce pracovních míst v bankovním sektoru. 

Německo si pro svou centrálu v EU, která jim má zajistit pokračující napojení na jednotný trh, vybraly banky Standard Chartered, Nomura Holdings, Daiwa Securities Group, Citigroup a Morgan Stanley. Podobný krok zvažuje i Goldman Sachs Group. 

Zdá se tedy, že Paříž, která si od brexitu slibovala, že se stane největším finančním centrem, se svým plánem asi neuspěje. Největší nefrancouzskou bankou, která se rozhodla vybrat si pro evropskou centrálu konkurenční Paříž, je HSBC Holdings.

Minulý týden pak Bank of America oznámila, že po odchodu Británie přesune svou základnu pro služby klientům v zemích Evropské unie do Dublinu. Je první bankou z Wall Street, která si jako náhradu za Londýn zvolila irskou metropoli.