Řecko se po tříletém exilu vrátí na mezinárodní trh. Investorům nabídne emisi pětiletých dluhopisů

Těžce zadlužené Řecko hodlá zřejmě v úterý nabídnout investorům novou emisi pětiletých dluhopisů. Bude to jeho první pokus vrátit se na mezinárodní trh, kde své cenné papíry nabízelo naposledy v roce 2014. Emisi zařizuje šest světových bank. O konkrétním datu rozhodnou tržní podmínky.

Řecko v roce 2010 v důsledku finanční krize ztratilo přístup na dluhopisové trhy. Dočasně se na ně vrátilo dvěma emisemi v roce 2014. Pak ale přišly volby a další fáze krize, v níž levicová vláda Alexise Tsiprase nebyla dlouho ochotna sjednat dohodu o novém úvěrovém programu, což srazilo nadějně se vyvíjející řeckou ekonomiku zpět do recese.

Řecko se nakonec předloni dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo v průběhu tří let dostat až 86 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu korun). Atény tak v současnosti peníze z prodeje dluhopisů nepotřebují, podle odborníků však země musí otestovat trh, aby se připravila na konec záchranného programu v polovině příštího roku, napsala agentura AFP.

  • Nynější záchranný program pro Řecko je od roku 2010 už třetí. Řecký dluh se nyní pohybuje blízko 180 procent hrubého domácího produktu (HDP), což je druhá nejvyšší míra zadlužení na světě po Japonsku.

S uvedením dluhopisů na trh pomáhají Řecku banky BNP Paribas, Citigroup Global Markets, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC and Merrill Lynch, uvedla agentura Reuters.  

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden v zásadě schválil své zapojení do finanční pomoci Řecku v podobě půjčky 1,6 miliardy eur (zhruba 42 miliard Kč). Vyplacení peněz ale podmiňuje tím, že evropští věřitelé podniknou kroky ke zmírnění řeckého dluhu, a zajistí tak jeho udržitelnost.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) minulý týden změnila výhled hlavního řeckého úvěrového ratingu ze stabilního na pozitivní. Znamená to, že v příštích zhruba 12 měsících by agentura mohla Řecku zlepšit samotnou známku úvěrové spolehlivosti, kterou na počátku loňského roku zvýšila na B-minus.