Jobs Expo nabízí 25 tisíc volných míst

Praha - Od čtvrtka nabízejí společnosti a agentury přes 25 000 volných pracovních míst v celé ČR, konkrétně na veletrhu pracovních příležitostí Jobs Expo v Praze. Na výstavišti v Holešovicích se prezentuje přes 90 vystavovatelů z 16 zemí. Vstup na akci je zdarma a potrvá do dnešních 18 hodin.

Organizátoři očekávají, že akce během dvou dnů konání osloví tisíce uchazečů o práci. Poptávka zaměstnavatelů je například po elektroinženýrech, projektových manažerech, ale i třeba po prodavačkách a pokladních. Organizace Lékaři bez hranic hledá ke spolupráci i lékaře, zdravotní sestry, porodní asistentky, psychology, ale i logistiky nebo administrativní pracovníky.

Štefan Duháň, ředitel odboru podpory trhu práce MPSV

„Myslím, že letošní ročník (návštěvnost veletrhu) bude rekordní… Máme totiž neutěšený podíl nezaměstnaných na trhu práce.“

Zájemci o práci se můžou v rámci veletrhu pobavit s odborníky také o svém životopise nebo se připravit na případný pracovní pohovor. Ti, které více zajímá práce v zahraničí, mají možnost absolvovat přijímací pohovor přímo na výstavišti. „Ačkoliv současná situace na trhu práce hovoří o poměrně značném převisu poptávky nad nabídkou, při hlubším zkoumání není situace až tak jednoznačná. Zaměstnavatelům jde zejména o kvalitu,“ upozornila mluvčí Incheby Markéta Holatová. 

Jobs Expo i letos láká zájemce o práci (zdroj: ČT24)

Mezi vystavovateli jsou například firmy Continental Automotive, Kaufland, Commerzbank, Raiffeisen stavební spořitelna, Evropská komise nebo Seznam.cz. Součástí veletrhu je mezinárodní jazykový a vzdělávací veletrh Lingua show 2013, který zprostředkovává maximum důležitých informací v oblasti jazykového vzdělávání a celoživotního vzdělávání.

Sedmibodový plán MPSV: 

1. Podpora mladých a absolventů 

- MPSV podpoří vznik míst pro mladé lidi do 30 let. Zaměstnavatelé na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence úřadu práce budou moci maximálně jeden rok získávat od státu měsíční příspěvek až 24 tisíc korun. A také jednorázově budou moci dostat peníze na vybavení, které potřebují pro zřízení místa. 

2. Podpora zaměstnání matek a dlouhodobě nezaměstnaných 

- MPSV finančně podpoří firmy zaměstnávající na zkrácené pracovní úvazky matky s dětmi nebo lidi, kteří pečují o blízkou osobu, a také nezaměstnané, kteří jsou delší dobu bez práce. 

3. Kurzarbeit - Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu! 

- Od 1. dubna 2013 ministerstvo výrazně zjednoduší podmínky pro firmy, které žádají o peníze z projektu určeného na zachování pracovních míst. 

4. Chceš práci tam, kde žiješ? Rekvalifikuj se. 

- Zaměstnanci Úřadu práce ČR budou více než dosud diskutovat se zaměstnavateli a řešit zaměření rekvalifikací podle jejich potřeb. 

5. Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ 

- Úřady práce nabídnou vzdělávací aktivity pro budoucí OSVČ a také finanční pomoc. Nezaměstnaní, kteří předloží smysluplný podnikatelský záměr, budou moci získat 40 až 80 tisíc korun. 

6. Pomoz obci a neziskovým organizacím 

- Obcím a neziskovým organizacím Úřad práce ČR nabídne dotace na mzdy. Pokud zaměstnají občany z evidence uchazečů o zaměstnání na nových pracovních místech, budou moci získat až 15 tisíc korun (mzda plus odvody) měsíčně na jednoho zaměstnance. 

7. Lepší rady a pomoc 

- Od ledna už nabízí MPSV a úřady práce kvalitnější a rozsáhlejší poradenství nejen lidem, kteří hledají práci. Ale také zaměstnavatelům, starostům obcí a měst a sociálním partnerům.