Slavný Kodak v digitální době zaspal. Teď se topí v dluzích

Washington - Americká společnost Kodak řeší problém s dluhy. Někdejší ikona fotografie za loňský rok prohloubila ztrátu o 80 procent v přepočtu na 27 miliard korun. Podle odborníka na telekomunikace Jana Lodla se Kodak nedokázal přizpůsobit změnám na trhu, které přišly s digitálními fotografiemi. V oblasti klasické fotografie by mohl zcela skončit, míní odborník. Právě tato firma přitom digitální fotoaparát vymyslela.

Ještě v devadesátých letech si jen málokdo dokázal představit svět fotografie bez značky Kodak. Teď se zdá, že její vzkříšení je jen málo pravděpodobné. „Kodak byl skvělý v době analogové fotografie, ale nezvládl přechod na digitální fotografii. Nedokázal navázat na svůj předchozí úspěch,“ konstatoval Lodl. 

Kodak se postupně zbavil výroby digitálních fotoaparátů. Prodal víc než tisíc patentů za 525 milionů dolarů (skoro 10 miliard korun), tedy hluboko pod odhadní cenou. Podle Lodla toto rozhodnutí firmě pomůže, i když jí to nebude stačit na to, aby se dostala z režimu bankrotové ochrany. „V této oblasti zaznamenal Kodak velký neúspěch,“ podotkl odborník. 

Komentář Jana Lodla (zdroj: ČT24)

Firma zaměří své síly jinam, zajistit si chce zisk

Firma oznámila, že je na dobré cestě opustit už v polovině roku režim bankrotové ochrany před věřiteli, o niž požádala loni v lednu. 

Společnost se chce nyní místo na fotografování zaměřit na ziskové činnosti - tisk a komerční zobrazování. „Kodak má v této oblasti velmi silné postavení. To znamená, že má velmi slušnou šanci, pokud sníží svoje náklady a zbaví se ztrátových činností, se v této oblasti udržet,“ dodal Lodl. 

Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval fotografickému průmyslu. Firma byla založena v roce 1880. Mimo jiné vynalezla přenosný fotoaparát a přinesla světu první fotky z měsíce. „Firma Kodak ovlivnila ve 20. stol. životy nás všech, protože jsme jí svěřili to nejcennější: naše vzpomínky,“ řekl Robert Burley, profesor fotografie na Ryerson University v Torontu.

Kodak byl v roce 1888 první firmou, která uvedla na trh fotoaparát určený pro masový trh. Od té doby se název Kodak, doplněný typickou žlutou barvou, stal jedním ze symbolů fotografického průmyslu.

V dobách své největší slávy byla 131 let stará společnost ikonou amerického průmyslu, ale s příchodem digitálních přístrojů a později i kamer firma začala ztrácet náskok a nakonec se dostala do velkých potíží. Již v roce 1975 se přitom zrodil v dílnách Kodaku první předchůdce dnešních digitálních fotoaparátů.

Nástup digitální fotografie otřásl také pozicí řady dalších tradičních výrobců analogových filmů a fotoaparátů. Většina z nich prošla bolestivou restrukturalizací, například Konica se sloučila s konkurenční Minoltou, nová společnost pak v roce 2006 oznámila svůj odchod z fotografické oblasti a nyní se soustřeďuje na výrobu tiskáren či zdravotnických zařízení. Známý výrobce instantních fotoaparátů Polaroid prošel bankrotem v roce 2001.

Jméno Kodak bylo původně pouze názvem výrobku firmy Eastman Dry Plate Company, kterou v roce 1881 založili vynálezce George Eastman a obchodník Henry Strong. Fotoaparát na svitkový film byl však natolik úspěšný, že se později stal součástí názvu firmy. Současné jméno Eastman Kodak si firma zaregistrovala v roce 1892.