Japonští výzkumníci vrtali hluboko, našli nástupce ropy?

Tokio - Japonsko jako první na světě vyvinulo technologii, pomocí které jsou tamní inženýři schopni získat zemní plyn ze zmrzlého hydrátu metanu. Pole v oceánu, kde nyní dochází k intenzivnímu výzkumu, je vzdáleno asi 50 kilometrů od pevniny. Výzkumníci se domnívají, že tento alternativní zdroj energie přinese menší závislost země na importu energie. Podle serveru scienceworld.cz by se mohl metan získaný z hydrátu používat přímo jako palivo v tepelných elektrárnách, samozřejmě ale i jako pohon automobilů. Se zprávou přišel server bbc.co.

Japonsko nebylo ve svém vývoji osamoceno. O využití zdrojů hydrátu metanu se zajímala i Čína, Spojené státy či Kanada. „Je to světově první experiment, který vytváří plyn z hydrátu metanu,“ řekl agentuře AFT nejmenovaný úředník tamní vlády.

Značné podvodní zásoby metanu představují pro těžaře lákavou nabídku. Není to však bez rizika – oceánské podloží je totiž na mnoha místech nestálé a při neopatrné těžbě by mohlo dojít k vážným problémům - ložiska jsou totiž hluboko (stovky metrů až kilometry) v sedimentu, nikoli tedy na dně. Výzkum plochy je prováděn státní společností Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC).

Výzkumníci provádí metodu odtlakování. Zkušební testy budou pravděpodobně pokračovat ještě následující dva týdny. Vláda očekává, že by se nový zdroj energie mohl začít používat do pěti let.

Japonsko bojuje se stále dražším importem surovin. Samotná země jich má totiž málo. Proto se vláda všemožně snaží svoji závislot na ostatních zemích snížit.

Vydáno pod