Jako první vstoupí do slosování říjnové účtenky z EET. Hlavní výhra je milion korun

Účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET) spustí ministerstvo financí 1. října. První slosování o ceny se podle resortu uskuteční 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října.

Ministerstvo si od účtenkové loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek, a tím zvýšení efektivity EET. Úřad plánuje ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 tisíc výher.

Losování bude každý měsíc, a to z účtenek vydaných za předem stanovené období. Zákazník může do účtenkové loterie registrovat v jeden den pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

  • Je pět hlavních výher. První činí 1 milion korun, druhá automobil za zhruba 400 tisíc Kč, třetí pak částka 300 tisíc, čtvrtá 200 tisíc a pátá 100 tisíc korun. 
  • Dále mají lidé možnost získat 20 výher po 20 tisíci Kč, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20 tisíc výher po 100 korunách.
  • Zdroj: ČTK

Podle průzkumu dodavatele pokladních systémů Bizerba se do loterie určitě zapojí 15 procent lidí. Největší zájem mají lidé o peněžní ceny, naopak nabízený automobil zákazníky příliš neláká. Kvůli němu by účtenku do soutěže zaregistrovala pouze tři procenta dotázaných.

Účtenkovou loterii zavedly dříve například Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko. Cílem je motivovat zákazníky, aby si brali od podnikatelů pokladní doklad. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra.

V otevřeném výběrovém řízení na provozovatele loterie zvítězila společnost Wincor Nixdorf. Bude zajišťovat registraci účastníků loterie, registraci a příjem účtenek, losování a výplatu výher a zákaznickou podporu. MF zaplatí ročně za komplexní provoz 12,4 milionu korun bez DPH. Celý systém by měl být připraven nejpozději 16. září.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Po hotelech a restauracích se od března letošního roku zapojily do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy.

  • Třetí fáze měla podle původního rozpisu odstartovat 1. března 2018 a vztahovat se měla například na taxikáře nebo služby účetních, advokátů a lékařů. 
  • Čtvrtá, závěrečná fáze měla začít 1. června 2018 a připojit se měli kupříkladu kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.
  • Po prosincovém rozhodnutí Ústavního soudu se start obou fází odsouvá. Ministerstvo financí musí připravit novelu zákona o EET. Předpokládá se, že už do ní zahrne například limit, který určí, při jakých ročních tržbách není nutné se jí účastnit. Možná také zpřesní, koho se mají další fáze týkat a koho ne. 
  • Ministryně financí Alena Schillerová v prosinci 2017 uvedla, že vzhledem k délce legislativního procesu, se „určitě posouváme minimálně o rok“.