Eurokomisařka Jourová chce kvůli dvojí kvalitě potravin jednat s výrobci

Ministři zemědělství Evropské unie v Bruselu jednali o dvojí kvalitě potravin v členských státech. Český zástupce Marian Jurečka (KDU-ČSL) prezentoval výsledky českých testů a podle něj už od ostatních evropských ministrů nezaznělo, že by to nebyl problém. Eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Věra Jourová mluví o neférových praktikách a pozve k jednacímu stolu výrobce a prodejce dotčených potravin.

Video Události
video

Téma dvojí kvality potravin řešili ministři v Bruselu

Státy Evropské unie souhlasí s komplexním řešením problematiky dvojí kvality potravin – takový je výsledek pondělního jednání ministrů zemědělství. Kriticky se doposud vyjadřovala třeba Belgie nebo Německo, které upozornilo například na ochranu svobody podnikání. Česko ale takový zásah odmítá.

„Od žádného diskutujícího ministra a ministryně už nezazněl argument, že to není problém,“ podotkl po jednání český ministr Marian Jurečka. Navrhuje, aby Unie ve věci postupovala jednotně a navíc upravila legislativu. „Chci, aby to už individuálně neřešily jednotlivé státy. Ať se na to komise podívá jako na jeden problém,“ dodal.

Eurokomisařka Věra Jourová slíbila, že bude na straně podváděných zákazníků. „Informovala jsem o tom, že sbíráme důkazy o konkrétních případech prodeje nebo výroby ošizených výrobků a že já osobně budu jednat s těmi prodejci nebo výrobci,“ uvedla. Zároveň vyzvala ke koordinaci zodpovědných orgánů ve všech zemích Evropské unie.

Poslední průzkum v pěti zemích ukázal rozdíly u většiny testovaných produktů

Téma dvojí kvality potravin, kdy se v různých státech liší složení zboží stejné značky ve stejném balení, se hojně diskutuje poslední měsíce. V březnu premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska na společné schůzce vyzvali Evropskou komisi, aby věnovala větší pozornost problému rozdílné kvality potravin v různých zemích Evropské unie.

Minulý týden resort zemědělství zveřejnil výsledky průzkumu, který provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT). Ukázal, že potraviny prodávané v pěti evropských státech mají přes podobné obaly odlišné složení. Z 21 zkoumaných produktů byly shodné tři, zbytek se lišil.