Francie se odvrací od úspor, lidí bez práce nejvíc od roku 1999

Paříž - Francie vyzvala evropské země ke zmírnění úsporné politiky. Chce tak zajistit větší prostor pro hospodářský růst a zabránit sociálním nepokojům. Zemi tíží zvyšující se nezaměstnanost, která v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla na 10,6 procenta. Dostala se přitom na nejvyšší úroveň od poloviny roku 1999.

Francouzská výzva přichází v době, kdy dluhová krize v eurozóně polevuje díky politickým a ekonomickým reformám i příslibu Evropské centrální banky, že bude za každou cenu bránit euro. Úsporná opatření podporovaná Bruselem, která obnovila důvěru na finančních trzích, ale mají negativní dopady na ekonomiku a zvyšují nezaměstnanost. 

Růstová strategie na prvním místě

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici varoval, že striktní politika snižování rozpočtových výdajů a zvyšování daní pouze „přiživuje sociální krizi, která vede k populismu“. „Musíme se vydat na cestu směřující k návratu k hospodářskému růstu,“ dodal.

Moscovici rovněž upozornil na výsledek nedávných parlamentních voleb v Itálii. Ten byl Podle něj zprávou, že pokračování v současném tempu rozpočtových škrtů a reforem bez růstové strategie není udržitelné a nakonec se vymstí. 

Demonstrace
Zdroj: ČT24/ISIFA

Francouzský ministr reindustrializace Arnaud Montebourg uvedl, že stoupající nezaměstnanost a slabý hospodářský vývoj ve čtvrtém čtvrtletí v celé eurozóně by měly přimět Evropskou unii k opatřením na podporu ekonomiky. „Evropa i eurozóna klesají. Proto vláda bojuje s Evropskou komisí o to, aby byla přijata růstová opatření,“ řekl ministr v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Info radio.

Sliby - chyby, přesvědčí se zřejme brzy Hollande

Ministerstvo práce již koncem minulého měsíce uvedlo, že počet nezaměstnaných ve Francii v lednu stoupl o téměř 44 tisíc na 3,169 milionu. Počet lidí bez práce se přitom zvyšuje již 21 měsíců za sebou.

Francouzský prezident Françoise Hollande před časem slíbil, že růst nezaměstnanosti do konce letošního roku zastaví. „Je to další nepříjemná pravda pro Françoise Hollanda a další známka toho, že Francie by se mohla dostat na špatnou stranu eurozóny,“ řekl k údajům analytik Julien Manceaux ze společnosti ING Financial Markets.

François Hollande
Zdroj: ČTK/AP/Philippe Wojazer

Francouzská vláda se snaží podpořit konkurenceschopnost domácí ekonomiky kroky ke snížení mzdových nákladů a zvýšení flexibility trhu práce.

Proti vládním krokům v úterý demonstrovaly desetitisíce lidí v ulicích Paříže a dalších francouzských měst.