Exportéři čekají další prudký rozvoj, stále víc je však blokuje nedostatek pracovníků

Tempo růstu exportu by na konci třetího čtvrtletí mělo být vyšší než 11 procent, ukazuje Index exportu. Český průmysl ale nestíhá plnit požadavky zákazníků ze zahraničí. Hlavním důvodem je nejen nedostatek kvalifikovaných, ale už i nekvalifikovaných pracovníků. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Asociace exportérů a Raiffeisenbank.

„Plnění nových zakázek je pro vývozce stále těžší, jelikož naráží na bariéry na trhu práce. Ten dlouhodobě vykazuje nedostatek pracovních sil, mezera mezi hledajícími zaměstnání a počtem nabízených pracovních míst se v současné době snížila na nejnižší úroveň od devadesátých let,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Od letošního května se Index exportu drží nad úrovní deset procent a průměr za prvních devět měsíců činí 10,7 procenta, což bylo naposledy v roce 2010.

„Národní vývoz však za prvních pět měsíců letošního roku v průměru roste ‚jen‘ o 6,3 procenta, což signalizuje, že průmysl nestíhá splnit požadavky našich zákazníků ze zahraničí. Hlavním důvodem je nedostatek pracovníků, který se blíží číslu 200 tisíc,“ dodal místopředseda asociace Otto Daněk.

  • Tuzemský růst vývozu táhne oživení v západní a jižní Evropě a v USA. Rovněž také nové zakázky. 
  • Mění se struktura vývozu do Ruska, kam se čeští exportéři vrací. Do země ale nyní vyvážíme spíše polotovary než hotové výrobky.
Vydáno pod