Nový trend v Česku: Krabičkovou dietu drží hlavně vyšší třída

Praha - Krabičková dieta je český unikát, který ve světě nemá obdoby. Za čerstvé dietní jídlo s dovozem zájemci utratí za rok bezmála miliardu korun. Firem, které využívají zájmu lidí, neustále přibývá. Jen loni se na trhu objevilo asi 50 nových společností. Ve světě přitom firmy většinou rozvážejí jídla instantní nebo zmražená.

Jako jedno z pěti jídel na celý den se podává třeba losos, brokolice a brambory. Připravuje se v noci, pak se dá do krabičky, svaří se obal a označí. Už v sedm hodin ráno pak první klientka dostává svůj denní příděl kalorií. „Ráno mi přinesou těch pět jídel a nemusím nic připravovat,“ chválí si službu Eva Hradiláková.

Lidé často nemají na přípravu jídla čas

Jeden krabičkově dietní den vyjde na 250 až 500 korun. Lidí, kteří tzv. krabičkovou dietu v Česku drží, je teď asi 7 tisíc. „Nejvíce to jsou určitě vysoce postavení lidé, podnikatelé, manageři firem, kteří opravdu nemají čas si zajít někam na oběd, natož si pak chystat pravidelně svačiny,“ konstatovala nutriční specialistka Martina Běhalová. „Klientů nám stále přibývá, rozvážíme dvakrát denně,“ řekl jeden z řidičů.

Krabičková dieta je český unikát (zdroj: ČT24)

V Česku je v přepočtu na obyvatele nejhustší síť firem, které krabičkovou dietu nabízejí. Dnes lidé mohou vybírat ze zhruba osmdesáti společností. „Smutný je na tom ten fakt, že většina společností vznikla tzv. na koleni. Tento rok však očekáváme konsolidaci trhu,“ poznamenala jednatelka společnosti dietavkrabicce.cz Martina Vojtíšková.

Menu by měl skládat nutriční specialista spolu s kuchařem. Ne vždy tomu ale tak je. „Krabičkové diety jsou určitě dobrý trik. Je to vlastně úplně to samé, jako když si vezmete jakoukoliv dietu, která byla pojmenované po nějakém herci,“ upozornil Štěpán Svačina, přednosta III. Interní kliniky všeobecné fakultní nemocnice.

Vydáno pod