Vývoz i dovoz rostly dvouciferným tempem. Dařilo se hlavně obchodu s auty

Vývoz i dovoz rostly dvouciferným tempem (zdroj: ČT24)

Český vývoz vzrostl v květnu v meziročním srovnání o 10,2 procenta a dovoz o 11,9 procenta. Podle předběžných údajů skončila bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 14,3 miliardy korun. To bylo meziročně o 2,8 miliard méně. Uvedl to ve zprávě Český statistický úřad. Měsíční objemy vývozu i dovozu byly v květnu druhé nejvyšší v historii Česka.

Celkovou bilanci příznivě ovlivnil zejména přírůstek aktiva bilance motorových vozidel o 3,1 miliardy korun. O stejnou hodnotu se zároveň zlepšila záporná bilance s koksem a rafinovanými ropnými produkty.

U bilance počítačů, elektronických a optických přístrojů zaznamenali statistici zmenšení deficitu o 0,6 miliardy korun a o shodnou částku se zvýšilo kladné saldo strojů a zařízení. Naopak nepříznivě na celkovou bilanci působilo prohloubení deficitu bilance s ropou a zemním plynem o 4,5 miliardy korun a základními kovy o 2,8 miliardy. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s ostatními dopravními prostředky o 1,4 miliardy korun.

Český vývoz byl druhý nejvyšší v historii (zdroj: ČT24)

Bilance zahraničního obchodu se státy EU28 skončila v květnu přebytkem 60,3 miliardy korun, a byla tak meziročně o 7,6 miliardy vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 10,8 miliardy korun na 44,5 miliardy.

  • V lednu až květnu 2017 dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 87,7 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 15,6 miliardy korun. 
  • Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 6,3 % a dovoz o 8,0 %.
  • Zdroj: ČSÚ

Jak poznamenal ekonom Komerční banky David Kocourek, květnový údaj se mohl plně opřít o vyšší exportní aktivitu.

„Ta plyne z velmi dobré poptávky od hlavních obchodních partnerů českých podnikatelů. Solidního přebytku zahraničního obchodu bylo dosaženo právě s partnery v EU. Tento přebytek se může opřít o vyšší kladnou bilanci obchodu s motorovými vozidly,“ uvedl. 

Poukázal také na údaje Sdružení automobilového průmyslu, podle nichž vzrostl v květnu počet vyrobených aut meziročně o pět procent. „Hodnotě vývozu pomáhá fakt, že se v současné době vyrábí více dražších modelů aut na úkor menších a levnějších aut,“ doplnil Kocourek. 

Zlepšilo se saldo obchodu s EU

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč ocenil zejména dvouciferné tempa růstu dovozu i vývozu. „Silný růst zahraničněobchodního obratu je v případě malé otevřené ekonomiky typu České republiky signálem růstu celkové hospodářské aktivity,“ zdůraznil. 

Ekonom Jáč o vývoji vývozu i dovozu (zdroj: ČT24)

„Podíváme-li se na vývoj salda obchodu s jednotlivými partnery, tak v květnu se meziročně výrazně zlepšilo saldo obchodu s EU a především pak s Německem, zhoršení salda je naopak hlášeno u obchodu s Ruskem, Čínou a také USA,“ dodal Jáč. Upozornil i na to, že zahraniční obchod je od počátku roku v přebytu bezmála 88 miliardy korun a v prvním čtvrtletí byl výrazným tahounem meziročního růstu české ekonomiky. 

Návrat do Ruska, ústup ze Slovenska

Hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda připomněl, že měsíční objem vývozu byl v květnu druhý nejvyšší v historii Česka, po březnu 2017. Historicky druhý nejvyšší objem, opět po březnu 2017, však vykázal také dovoz, což svědčí zejména o silné domácí poptávce stimulované svižným růstem mezd. 

„Českým exportérům se daří vracet na ruský trh, i v květnu pokračoval meziroční růst objemu našeho exportu do této země,“ uvedl Kovanda.

Tuzemští vývozci podle něho těží i z dobré ekonomické kondice eurozóny, neboť vývoz do většiny našich klíčových odbytišť v jejím rámci, konkrétně do Německa, Francie, Rakouska a Nizozemska, letos od ledna do května vesměs převyšuje vývoz ve stejném období loňského roku. Naopak v květnu pokračoval letošní poměrně citelný meziroční pokles vývozu na Slovensko (od počátku roku se zhoršilo saldo obchodu se Slovenskem o 17,6 miliardy korun).

Exportní orientace na Evropskou unii se ale dá vnímat i jako problematická, což připouští také místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. „Závislost, která je dnes mnohem větší než třicet procent, na Německu je poměrně nebezpečná,“ uvádí. „Držíme ale zásadu ‚Neopouštěj staré známé pro nové', a Německo a Evropská unie, jak se zdá, v následujících dvou třech letech budou naše největší exportní teritoria.“

Exportéři podle něj každoročně najdou dvě až tři nové cílové země, hledání nových trhů nicméně Daněk označuje za složité, protože jde vesměs o vzdálené destinace v Latinské Americe nebo Africe s jinou mentalitou a nedůvěrou v neznámé (české) prodejce.

Zástupce exportu: Hledání nových odbytišť je problematické (zdroj: ČT24)

Jak dopadne celý rok?

„V následujících měsících by se zahraničnímu obchodu mělo dařit, a to zejména díky robustnímu ekonomickému oživení eurozóny,“ odhadl hlavní ekonom Cyrrusu. 

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová zmínila, že zatímco loňský rok byl pro zahraniční obchod rekordní, letos se určitě nedočkáme tak výrazného zlepšení. 

Přebytek obchodní bilance za prvních pět měsíců (87,7 miliardy korun) představuje meziroční pokles o 15,6 miliardy korun. „Slábnutí exportů by se mělo výrazněji projevit v druhé polovině roku. Musíme si totiž uvědomit, že kvůli postupně sílící koruně bude za hranicemi pozvolna klesat atraktivita českého zboží. Už nebude kam růst,“ uvedla Šichtařová. 

Za celý rok 2017 odhaduje, že přebytek obchodní bilance skončí pod úrovní 160 miliard korun (loni 183,9 miliardy).