V Česku se prodalo o devět procent aut víc než loni. Vede Škoda Octavia

Prodej nových osobních aut v Česku v prvním pololetí vzrostl o 8,8 procenta na 144 451 vozů. Oznámil to Svaz dovozců automobilů. V úterý zároveň přišla čísla z USA (Američané nakoupili za toto období meziročně o 2,1 procenta vozů méně) a z Německa (růst o tři procenta).

První místo patří v Česku značce Škoda. Prodej zvýšila o téměř čtyři procenta na 45 232 aut. Následuje Volkswagen s růstem o 18 procent na 15 241 vozů. Třetí je značka Hyundai s odbytem 10 847 automobilů, což představuje čtyřprocentní zvýšení. Následují Ford, Dacia a Renault. Nejprodávanějšími modely byly Škoda Octavia před dalšími modely mladoboleslavské značky Fabia a Rapid.

Celkem 75 procent aut nakupovaly firmy. Z hlediska segmentů jsou na prvním místě SUV a terénní vozy s podílem 23 procent, na druhém místě je nižší střední třída s téměř 20 procenty a následují malá vozidla s 19 procenty. Nejčastější provedení karoserie bylo kombi. Vozy na benzinový pohon tvořily přes 57 procent prodeje, diesely klesly pod 40 procent.

Registrace nových lehkých užitkových automobilů klesly o 0,7 procenta na 9292 vozů. První je Peugeot s 1345 prodanými vozy, následuje Fiat a Ford. Nejprodávanějším modelem je Peugeot Boxer. Prodej nákladních aut se snížil o 14,5 procenta na 4960 vozů. Nejprodávanější je Mercedes-Benz před značkou MAN a DAF.

V USA první pokles od finanční krize

Prodej automobilů ve Spojených státech se v prvním pololetí meziročně snížil o 2,1 procenta na 8,45 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které během pondělí zveřejňovaly jednotlivé automobilky. Jde o první pokles za první pololetí od finanční krize v roce 2009, uvedla agentura AP. 

Automobily GMC
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

V samotném červnu se prodej meziročně snížil o tři procenta na 1,47 milionu vozů. Americký automobilový trh tak vykazuje pokles už šest měsíců za sebou.

Podle vedoucích pracovníků a analytiků z odvětví ale není důvod k panice, protože poptávka stále zůstává na relativně silné úrovni a nic nesignalizuje, že by měla v brzké době zažít prudký propad.

Myslíme si, že druhá polovina roku by mohla být o něco silnější než první polovina. Nevidíme žádnou nerovnováhu, která by naznačovala, že by něco mohlo prudce oslabit.
Michelle Krebsová
analytička ze společnosti Autotrader.com

Spojené státy jsou druhým největším automobilovým trhem na světě po Číně. V loňském roce dosáhl prodej aut v USA rekordních 17,55 milionu, letos však směřuje k prvnímu celoročnímu poklesu od roku 2009. Podle Krebsové by se mohl pohybovat v rozmezí od 16,8 do 17,3 milionu automobilů.

Největší evropský trh rostl

Prodej nových osobních automobilů v Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, vzrostl v prvním pololetí meziročně o tři procenta na 1,79 milionu. Vyplývá to z úterních údajů německého sdružení automobilového průmyslu VDA. V samotném červnu se prodej naopak o tři procenta snížil, a to na 327 800 vozů. K poklesu nicméně přispěla skutečnost, že letošní červen měl o dva pracovní dny méně než ten loňský.

Výroba osobních aut v Německu v pololetí klesla o tři procenta na 2,94 milionu, export se snížil o dvě procenta na 2,25 milionu aut. Na celý letošní rok počítá VDA u výroby i exportu s dvouprocentním poklesem. Celoroční produkce by tak měla činit 5,6 milionu vozů a vývoz 4,3 milionu vozů, uvedla agentura Reuters.

Vydáno pod