Volksbank se mění na Sberbank, hlavní pobočka bude Na Příkopě

Praha - Na tuzemském trhu dnes začíná pod vlastním jménem působit největší ruská banka Sberbank. Už loni převzala rakouskou Volksbanku a teď celý proces zakončuje přejmenováním jejích poboček. Sberbank je státem ovládaný gigant s aktivy v hodnotě skoro 7 a půl bilionu korun. Svou hlavní pobočku si má podle serveru iHNED.cz otevřít v centru Prahy – v ulici Na Příkopě.

Českým klientům už Sberbank prý oznámila změnu webových stránek, internetového bankovnictví i výměnu platebních karet. Hlavní pobočka banky bude v ulici Na Příkopě.

„Nová pobočka Na Příkopě se stane vlajkovou pobočkou sítě Sberbank. Ještě letos vzniknou další, například v Karlových Varech,“ řekla HN Lucie Hálová, mluvčí Volksbank. Rozsah a vzhled budoucí sítě Sberbank v Česku neupřesnila, jisté podle ní ale je, že se bude rozšiřovat.

Oficiální stránky banky ZDE.

Telefonát Tomáše Menčíka, analytika Cyrrus (zdroj: ČT24)

Celkový plán, jak se bude banka na českém trhu prezentovat, je zatím ve hvězdách. Někteří bankéři se domnívají, že nejasnosti a tajnosti souvisí s nedostatkem zkušeností ze středoevropského trhu.

„Banka se pokusí zaměřit na korporátní klientelu, aby tam zvýšila svůj podíl v ČR. Budou investovat i do internetového bankovnictví,“ říká Tomáš Menčík, analytik Cyrrus.

Současní klienti Volksbank zůstanou nově pod Sberbank, rozhodně budou mít podle Menčíka ale volbu odejít.

Volksbank podle zatím posledních zveřejněných výsledků klesl za loňská třičtvrtletí meziročně čistý zisk o tři procenta na 242 milionů korun. Volksbank patří mezi tuzemské menší finanční ústavy, na českém bankovním trhu působí od roku 1993, od ledna 1997 jako samostatná akciová společnost Volksbank CZ. Sberbank ji ovládá od loňského února.