Krize ve stavebnictví: Třetina absolventů opouští obor

Praha - Absolventi stavebních fakult v Česku pociťují dopady krize ve stavebnictví stejnou měrou jako stavební firmy. V tuzemsku pro ně často není práce, třetina absolventů se proto stěhuje do zahraničí. Další třetina pak obor opouští. Informoval o tom člen představenstva České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) Karel Vaverka.

„Vstřebávání absolventů je nyní na nule. Projekční ateliéry nepřijímají a absolventi sami pracovat nemohou. Zákon vysokoškolákům nařizuje tříletou praxi. Pokud chtějí v oboru zůstat, musejí do zahraničí,“ prohlásil Vaverka.

Čeští absolventi jsou lacinější

Nejvyhledávanějšími zeměmi podle něj jsou Kanada, USA, Velká Británie, Irsko a Austrálie. Čeští absolventi konkurují hlavně cenou. „Jsou lacinější než místní,“ podotkl Vaverka, podle kterého je to pro absolventy přínosné, ale pro Česko to znamená odliv mozků.

Spousta lidí podle Vaverky obor úplně opouští. Ilustruje to na příkladu své malé stavební firmy z Třebíče. „Mám ve firmě kluka, který před třemi lety absolvoval na stavební fakultě v Praze architekturu. Je vynikající a šikovný, ale přesto odchází na jeden městský úřad, protože pro něj nemám práci. Přestože by mohl být dobrý projektant, tak jde dělat úředníka,“ přiblížil jeden případ Vaverka s tím, že podobných je nyní mnohem více.

Inženýrská komora v současnosti eviduje přes 29 tisíc členů, komora architektů jich má dalších 3 500. Ne všichni z nich se ale praxi skutečně věnují. Vaverka odhaduje, že projektovat by z nich chtělo zhruba osm až devět tisíc lidí, kdyby měli práci. Dalších pět až šest tisíc je těch, kteří získávají po škole praxi potřebnou pro autorizaci. Celkem by se tak projektováním chtělo v Česku živit 18 tisíc lidí. Práce je ale jen pro zlomek z nich.

Stavebnictví v prosinci klesalo dokonce o více než 17 procent

Stavební výroba loni meziročně klesla o 6,5 procenta. V samotném prosinci se snížila v porovnání s rokem 2011 o 17,3 procenta a pokračovala tak v celoročním propadu. Po zohlednění počtu pracovních dnů stavební výroba podle statistiků v prosinci klesla o 14,1 procenta.

Odborníci se navíc shodují, že ani letošní rok trend nezvrátí. Stavební firmy si podle nich projdou očistcem. „Od roku 2008 dlouhodobě snížená poptávka veřejných zakázek se musela projevit, pokles stavebnictví je dramatický nejenom v pozemním stavitelství, v bytové výstavbě, ale zejména v inženýrském stavebnictví. Tam samozřejmě je dominantní dopravní infrastruktura a poklesy jsou tam fatální,“ vysvětlil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.