Spotřebitelská nálada v Německu je vynikající, roste díky vyšší zaměstnanosti

Spotřebitelská nálada v Německu vzrostla a udržuje se na téměř nejvyšší úrovni za 16 let, vyplývá ze zprávy výzkumné společnosti GfK, která předpokládá, že soukromá spotřeba tak výrazně přispěje k letošnímu růstu ekonomiky.

Index spotřebitelské důvěry pro červenec dosáhl 10,6 bodu, což představuje nejvyšší úroveň od října 2001. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že hodnota indexu zůstane na červnových 10,4 bodu, což bylo také blízko nejvyšší hodnoty za posledních 16 let.

GfK spojuje nejnovější údaje s optimismem, vyvolaným příznivými ukazateli na trhu práce. Ten pak podporuje spotřebu a růst. „Pozitivní výhled na růst příjmů má základ ve skvělé kondici pracovního trhu,“ uvedl výzkumník GfK Rolf Bürkl. „Zaměstnanost se významně zvyšuje. Počet zaměstnaných by se v letošním roce měl zvýšit o více než půl milionu,“ dodal.

Mezi dalšími faktory, které podporují příznivá očekávání spotřebitelů, je slabé euro, nízké ceny ropy a uvolněná měnová politika Evropské centrální banky (ECB), uvádí Bürkl. Spotřebitelé nemají strach z možných obchodních restrikcí ze strany Spojených států ani ze začínajících rozhovorů o brexitu.