BMW, Audi a MAN upraví část svých naftových vozů, aby měly nižší emise. Slíbily to Bavorsku

Německé automobilky BMW, Audi a MAN uzavřely se spolkovou zemí Bavorsko dohodu ohledně snižování emisí naftových motorů. Firmy BMW a Audi v rámci této dohody provedou technické úpravy u statisíců naftových vozů v Německu.

Bavorská ministryně hospodářství Ilse Aignerová uvedla, že automobilky Audi a BMW upraví polovinu svých naftových vozů podléhajících normě Euro 5 a registrovaných v Německu.

V případě BMW je podle údajů firmy registrováno v Německu zhruba 700 tisíc vozů podléhajících normě Euro 5, z nichž by mohlo být upraveno nejméně 350 tisíc. Automobilka Audi zatím žádná čísla neposkytla, poznamenala agentura DPA.

Úprava naftových vozů Audi a BMW by měla zahrnovat aktualizaci softwaru pro řízení motoru. Agentura Reuters již začátkem týdne s odvoláním na své zdroje uvedla, že německá vláda jedná s automobilovým průmyslem o aktualizaci softwaru pro řízení motoru až u 12 milionů naftových vozů.

Emise naftových motorů se dostaly do centra pozornosti v září 2015, kdy německý koncern Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká rovněž asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.