Česko zrychluje tempo čerpání dotací. Přesunou se tam, kde je o ně zájem

Česko zrychluje tempo čerpání dotací (zdroj: ČT24)

Česko zvyšuje tempo čerpání evropských dotací – za necelou polovinu letoška už si v Bruselu zajistilo víc peněz než za celý loňský rok. Podle opozice je ale třeba ještě přidat. Jednotlivá ministerstva k tomu vybízí i premiér Bohuslav Sobotka.

„Chtěl bych, aby součet vyčerpaných prostředků za loňský a letošní rok činil alespoň deset procent v průměru z té celkové částky,“ konstatuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „To, že se nedokáží čerpat a pak se budou čerpat pod obrovským tlakem, to si myslím, že je nezodpovědné,“ říká předseda strany ODS Petr Fiala.

Resorty mají nyní jeden po druhém říct, jak se jim daří čerpat a zda je o všechny vypsané dotace zájem. Pokud ne, peníze by se mohly mezi jednotlivými programy přesunout. V Přibyslavi nyní například řeší, kam s dvaadvaceti dětmi. Ve školce chybí místa. Některé děti tak budou muset jezdit do jiného města. „Máme přijato 164 dětí – na každou třídu máme povoleno 28 dětí,“ vysvětluje ředitelka MŠ Přibyslav Naděžda Štouračová.

I přesto, že radnice hledá místa, kde se dá, stále je jich málo. Řešením by mohla být přístavba školky. Pomoci by mohly – nejen Přibyslavi – evropské dotace.

Školka v Mladém Smolivci
Zdroj: ČT24

Víc peněz na rozšiřování vzdělávacích zařízení chce poslat resort místního rozvoje. Evropské komisi navrhne převést tři miliardy. A to v rámci programů, které ministerstvo spravuje. Podobně mají reagovat i ostatní.

„Peníze v tuto chvíli máme a byla by škoda je nevyužít, takže my jsme nastavili se všemi resorty zhruba 60 opatření, která my jako MMR po nich budeme chtít splnit do konce roku,“ říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestr. za ANO). Mezi desítkami opatření je třeba zjednodušení pravidel žádostí o dotace nebo možnost využít finanční nástroje, jakousi půjčku.

Kam a kolik peněz přesunout teď řeší resort zemědělství – půjde spíš o desítky milionů – zatím počítá s tím, že ví, že část financí pošle na budování lesních cest nebo drobné zpracovatele dřeva. „Tady vnímáme velký převis žádostí a tady bychom chtěli dodat prostředky z jiných opatření, který vám dneska neřeknu úplně ze kterých, tak ty bychom na tyto účely přesunuly,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Les
Zdroj: ČT24

Resort zemědělství zatím vyčerpal 26 procent prostředků a žadatelům vyplatil 22 miliard. Peníze nyní bude přesouvat i ministerstvo průmyslu. Teď v červnu vedení schválilo několik změn, třeba, že víc půjde na vědu a výzkum. Do budoucna plánuje přesuny do 10 miliard i v jiných programech.

„Například na oblast programu nemovitosti z jiných zdrojů, což je program na financování výrobních hal a závodů, podobně registrujeme velký zájem u elektromobilů,“ konkretizuje Tomáš Novotný ze sekce fondů EU, výzkumu, vývoje, inovací a investičních pobídek.

  • Během let 2014–20 může Česko získat zhruba 608 miliard. Zatím jich tedy z Bruselo přišlo 27, ale další už jsou na cestě. Podepsané smlouvy počítají v tuto chvíli s bezmála 170 miliardami korun, a to je 28 procent ze sumy na celé období.
  • O evropské peníze usiluje téměř 96 tisíc projektů. Nejúspěšnější je zatím program zaměstnanost, daří se ale třeba i těm na pomoc venkovu nebo dopravním. Nejhůře v tuto chvíli podle dat ministerstva pro místní rozvoj čerpá operační program na rozvoj Prahy.

Celkově víc peněz bude požadovat ministerstvo dopravy. Sumu, kterou má přidělenou, prý vyčerpá v polovině roku 2019, navíc by prý potřebovali asi 20 miliard. Jde o investice do dálniční a železniční sítě. „Česko má závazek vůči EU, že v té síti na těch zásadních dálničních spojeních my musíme tu naši síť dostavit do roku 2030, a pokud tomu chceme vyhovět, tak ty peníze budeme potřebovat,“ říká ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO).

Dosud Česko Evropské komisi odeslalo žádost o platbu necelých 27 miliard, což jsou 4,4 desetiny procenta celkových prostředků. Další možnosti, jak čerpání evropských peněz zrychlit, bude řešit během léta Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy.

Vydáno pod