Bulhaři se levnější elektřiny hned tak nedočkají

Sofia - Jako nereálný se ukázal slib o březnovém snížení koncové ceny za odběr elektřiny, který nedávno pronesl odstupující předseda bulharské vlády Bojko Borisov. Prohlásila to šéfka státního regulačního úřadu Juliana Ivanovová, podle které dojde ke „změně cenotvorby“ nejspíše až po 1. dubnu.

Borisov mluvil o snížení ceny elektrické energie o osm procent v úterý. Tehdy zároveň oznámil, že bulharské pobočce české energetické společnosti ČEZ bude odebrána distribuční licence. Den nato ale informaci o odebrání licence regulační úřad upřesnil s tím, že zkoumání postupu české firmy na bulharském trhu bylo teprve zahájeno a konečný výsledek zatím neví.

Bulharský regulační úřad odebere licenci firmě ČEZ Bulgaria pouze tehdy, když šetření prokáže závažná pochybení vedoucí k „nenapravitelným škodám“. Ke slyšení o výsledcích šetření je česká firma pozvána na polovinu dubna. Podle ČEZu je ovšem řízení o odebrání licence neopodstatněné.

ČEZ
Zdroj: ČTK/Třeštík Jan

Juliana Ivanovová, ředitelka bulharského státního regulačního úřadu 

„Je pravděpodobnější, že tvorba cen za energii se změní až po 1. dubnu, nikoli už v březnu. Změna cenotvorby ale bude zásadní.“

Zatím není jasné, o kolik bude proud od dubna levnější

Ivanovová zatím neupřesnila, o kolik bude od dubna pro Bulhary proud levnější. Bulharsko zvýšilo už loni v červenci ceny elektřiny o 13 procent, ale domácnosti změnu začaly tíživě pociťovat až nyní, během zvýšeného odběru v zimním období. To přivedlo do ulic desetitisíce lidí a vedlo nakonec k pádu Borisovovy vlády.

Telefonát Václava Černohorského (zdroj: ČT24)

„Březen začíná už za týden a žádného posunu (v cenotvorbě) jsme zatím nedosáhli,“ prohlásila šéfka regulačního úřadu. „I já platím účty za elektřinu a ráda bych, aby se cena snížila hned,“ dodala.