V jednotě je síla: Klienti hromadně požadují zpět bankovní poplatky

Praha - V Česku odstartoval historicky největší protest klientů proti bankám a jejich poplatkům. Už více než 40 tisíc lidí se spojilo a dohromady žádají vrácení peněz za vedení úvěrového účtu. Své nároky vyčíslili na půl miliardy korun. Klienty bank zastupuje skupina advokátů, kteří informace poskytují na stránkách Poplatky zpět. Autoři projektu chtějí dosáhnout změny poplatkové politiky bank. Finanční domy ale tvrdí, že účtují přesně podle zákona.

V červnu 2011 německý soud rozhodl, že banka musí vrátit úvěrový poplatek. Toho využil Petr Němec a obrátil se na svoji banku v České republice. „Začali se na mě obracet lidi, proto jsem zřídil speciální stránky, kde jsem se jim snažil pomoci,“ podotkl. Dnes jdou ve stopách jeho vyhraného boje desítky tisíc dalších. Dosud postupovali přes několik různých iniciativ, které se teď spojují. Kritizují hlavně poplatky u spotřebitelských úvěrů a hypoték.

Poplatek za správu úvěrového účtu je oprávněný, brání se banky

„Nabízíme vrácení jednoho poplatku, který považujeme za neoprávněný. Je to poplatek za správu úvěrového účtu,“ zdůraznil advokát Petr Toman ze serveru Poplatkyzpět.cz. To jsou podle něj účty, které klient nepotřebuje, ale banka za ně požaduje poplatky v řádech až stovek korun měsíčně. Banka tak zneužívá své postavení a staví klienta do nerovnoprávné pozice. Navíc mateřské instituce v Německu tyto poplatky již zrušily, ale dceřiné pobočky v Česku je stále vyžadují.

Při pořízení bytu na hypotéku musí klient kromě pravidelných splátek úvěru platit bance i poplatky za vedení účtu. Ty se pohybují kolem 200 korun měsíčně. Při dvacetiletém splácení hypotéky je to 48 tisíc.

Projekt má za cíl shromáždit co nejvíce klientů tuzemských bank, kteří jsou nespokojeni s poplatkovou politikou. Následně chtějí využít hromadný postup k tomu, aby vymohly od bank poplatky zpět, a to buď vzájemnou dohodou, nebo rozhodnutím soudu. Pro klienty bylo zřízeno jednotné call centrum a klientské centrum. „Spojení Poplatkyzpet.cz, Jdeto.de a Bankovnipoplatky.com dává mnohem vyšší šanci, že lidé, kteří se rozhodnou chtít své peníze zpět a udělí jim plnou moc, dostanou své peníze zpět,“ uvedla patronka služby Poplatkyzpět.cz Pavlína Danková.

Banky v Česku by klientům mohly vrátit miliardy

Bankám teď hrozí, že pokud by stejně jako v Německu klienti uspěli, budou muset vrátit miliardy. Jen hypotéku totiž má téměř 650 tisíc lidí. Zástupci finančních domů ale dál trvají na tom, že poplatky jsou v pořádku. „Podle nás jsou v souladu s platnou legislativou,“ tvrdí mluvčí ČSOB Zuzana Kalátová. Na stranu bojovníků proti poplatkům se přidali i renomovaní právníci. Věří, že peníze za poplatky mohou být zpět v řádech týdnů. Základní je předat plnou moc.

Spor o bankovní poplatky
Zdroj: ČT24

Petr Toman, advokát:

„Banky spoléhají na základní princip spotřebitelských vztahů, že na straně spotřebitele se jedná o velice malou položku, která spotřebiteli nestojí za to, aby se jí vůbec zabýval, aby trávil čas přemýšlením nad ní, případně vymáháním. K základní změně došlo tehdy, až když se více spotřebitelů dá dohromady.“

„Banky si to velmi rychle spočítají, že je lepší to těm klientům vrátit bez soudu než se přetahovat u soudu,“ míní Daniel Paľko, předseda představenstva, BSP Lawyer Partners. Pokud by k soudu přeci jen šli, bude to muset schválit klient a zaplatit soudní poplatek. Ten je podle výše vymáhané částky 400 až 800 korun. Jestliže bude člověk chtít vypovědět plnou moc po podání žaloby, bude muset zaplatit náklady advokáta, nejvýše ale 4 500 korun. „V případě jakýchkoli nákladů spojených s neúspěchem tak dáváme garanci, že tyto náklady právního zastoupení zaplatí naše společnost,“  podotkl Paľko.

Některé banky už poplatek vybírat přestaly u nových smluv

Komerční banka už poplatek přestala od roku 2013 u nových smluv vybírat, podobně učinila i GE Money Bank nebo Axa. Již na podzim 2012 přestala s účtováním poplatku za správu úvěrového účtu Raiffeisenbank. Většina nových bank pak tento poplatek vůbec nezavedla.

Naopak největší tuzemská banka Česká spořitelna oznámila, že poplatek za vedení úvěrového účtu bude vybírat i nadále. V reakci na aktuální rozhodnutí chystá dTest na banku žalobu.

Vydáno pod