Slabá libra je výhoda pro britské továrny. Mají nejvíc zakázek za 30 let

Objem zakázek v britských továrnách se v červnu dostal nejvýše za téměř 30 let. Vyplývá to z měsíčního přehledu, který zveřejnila Konfederace britského průmyslu (CBI).

Ukazatel vývoje zakázek podle Konfederace britského průmyslu za červen vystoupil na +16, což je nejvíce od roku 1988. Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že tento ukazatel se z květné hodnoty +9 naopak sníží a dosáhne hodnoty +7.

Samotný růst vývozních zakázek byl nejsilnější za 22 let. Stavu napomáhá slabá libra, která prudce klesla po loňském referendu o vystoupení Británie z Evropské unie.

Zvýší centrální banka úroky?

Příznivý vývoj továrních zakázek by mohl podpořit ty členy měnového výboru britské centrální banky, kteří prosazují zvýšení úrokových sazeb. Tři z osmi členů už minulý týden hlasovali pro zvýšení úroků. Mezi důvody uváděli právě růst exportu a investic, který by mohl pomoci vyrovnat pokles spotřeby domácností.

Hlavní ekonom centrální banky Andy Haldane ve středu uvedl, že je v průběhu roku také připraven hlasovat pro zvýšení úroků, pokud se ekonomice bude i nadále dařit.

CBI v úterý zvýšila odhad růstu britské ekonomiky, a to na 1,6 procenta letos a 1,4 procenta v příštím roce. Ve své listopadové prognóze čekala na letošní rok vzestup o 1,3 procenta a na příští rok 1,1 procenta.