V lednu se uzavřelo nejméně hypoték za rok a půl

Praha - Češi v lednu uzavřeli nejmenší množství hypoték za poslední rok a půl. Přesto si ale vzali dvakrát více úvěrů než například začátkem roku 2010. Mírně stouply úroky, a to na 3,21 procenta. Přitom donedávna úroky klesaly. Na historickém minimu byly loni v prosinci.

Češi si na nový byt nebo dům v průměru půjčují 1,7 milionu korun. Díky nízkým úrokovým sazbám se přitom hypotékám daří. Jen letos v lednu lidé uzavřeli 5 146 hypoték za více než osm miliard korun. V meziročním srovnání je to dvojnásobek než například před třemi lety. Hypotéky tak lákají stále víc lidí. 

V lednu se banky nemusí tolik hnát za ziskem, účetní uzávěrka je ještě daleko

Lednový pokles souvisí také s obvyklým propadem obchodů ze začátku roku, kdy po splnění obchodních cílů nastává krátkodobé uklidnění, jak vysvětlil vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. 

Hypotéky uzavřené v lednu (zdroj: ČT24)

„Je to vidět i na realitním trhu, který zažívá mírné oživení již od podzimu loňského roku,“ říká šéfredaktor Fincentrum Media Petr Zámečník. V lednu se pak mírně zvýšily úrokové sazby, konkrétně na 3,21 procenta. Předtím nepřetržitě klesaly od loňského srpna, na rekordním minimu, tedy 3,17 procenta, byly pak koncem roku. Podle odborníků se ale o zásadní změnu nejedná. 

Podle Petra Hlaváče z Hypoteční banky by se v nejbližší době neměly sazby nijak zásadně hýbat. Hypotéky jsou tak i přes mírné zvýšení úroků podle odborníků poměrně levné. Prostor pro další snižování úroků už ale moc velký není. Letos by tak měl trh s hypotékami vypadat podobně jako loni. Jen v loňském roce tuzemské banky poskytly přes 60 tisíc hypotečních smluv za více než 120 miliard korun.

Budova Forté
Zdroj: ČT24/makeitwood.org