Sběratelé se loni činili, za umění utratili rekordních 881 milionů

Praha - Sběratelé loni utratili rekordních 881 milionů korun na tuzemských aukcích umění. Obrat byl tak v porovnání s předchozím rokem vyšší o víc než třetinu. Nejdráž se vydražil Kupkův obraz Tvar modré, který stál přes 55 milionů, což je nejvyšší částka utracená na aukci za dílo českého autora. Za více než milion korun se loni prodalo 138 obrazů a soch. Podle odborníků jsou sběratelé stále vybíravější. Většina Čechů ale stále považuje aukce za nedostupný luxus. Výsledky představili zástupci portálu Artplus.cz.

Sběratelé vyhledávají kvalitní díla i v rámci produkce slavných autorů. Důležitý je pro kupce zejména kontext díla. Stále více je také znát spolupráce galeristů a starožitníků se státními institucemi.

Loňský rok na českých aukcích patřil zejména rekordu Františka Kupky, ale i dílům Emila Filly. Nejdražším dílem roku se přitom stal Kupkův obraz Tvar modré.

Dalším fenoménem loňského roku bylo asijské umění - především díla mistra moderní tušové malby Čchi Paj-š'e. Zatímco v roce 2011 činil obrat asiatik asi 30 milionů korun, loni to bylo přes 120 milionů.

Ročně se na českých aukcích objeví asi 25 tisíc položek, z toho přes 10 tisíc se prodá. Loni byla úspěšnost aukcí 41 procent, tvrdí Jan Skřivánek z portálu Artplus.cz. Díla nad milion korun tvoří 61 procent z obratu. „Platí, že deset procent nejdráže prodaných děl se postará o 90 procent obratu,“ poznamenal Skřivánek.

Za umění ale nemusí platit zákazník miliony ani statisíce. Typická dražební položka na českých aukcích má mnohem nižší cenu. Za 10 až 20 tisíc se dá pořídit klidně i Kupkova grafika. „Pokud by šlo někomu o to mít nějakého slavného autora, tak to nemusí být tak nedostupné, jak by se z těch zpráv o těch největších rekordech mohlo zdát,“ konstatoval Skřivánek. 

K levnějším autorům ještě donedávna patřil i oblíbený Josef Lada. Ceny jeho kreseb ale raketově stoupají. Minulý rok se jeho čtyři díla vydražily každé za víc než milion korun.

Za uplynulých deset let sběratelé utratili přibližně 5,4 miliardy korun. Za více než milion korun se prodalo kolem 750 děl.