Bude ČEZ vyhnán i z Bulharska? Licence mu prý bude odebrána ještě dnes

Sofia - Po Albánii se na distribuční společnost ze Skupiny ČEZ žene další pohroma v podobě odebrání licence na distribuci elektřiny v Bulharsku. Podle tamní agentury Focus s tím přišel prokurátor Georgij Kamburov, který se údajně zúčastnil prověrky aktivit Skupiny ČEZ, kterou prováděl bulharský regulátor. „Dospěli jsme k závěru, že je nezbytné navrhnout jménem kanceláře prokurátora odebrání licence distribuční společnosti ČEZ,“ prohlásil Kamburov. Licence prý bude odebrána ještě dnes, na tiskové konferenci v Sofii to prohlásil předseda vlády Bojko Borisov. ČEZ od regulačního úřadu žádné oficiální oznámení, že by se chystal licenci odebrat, nedostal. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba označil situaci za alarmující a kroky Bulharska za bezprecedentní.

ČEZ považuje prohlášení za hrubé porušení právních norem

„Mediální prohlášení bulharského premiéra i prokuratury považujeme za hrubé porušení právních norem Bulharska jakožto členského státu Evropské unie. Jedinou autoritou, která může rozhodnout o zahájení procedury odebrání licence, je výhradně nezávislý energetický regulační úřad. Od něj jsme zatím nedostali žádné oficiální uvědomění o záměru tento krok učinit,“ řekla mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

Ve zprávě regulátora musejí být specifikovány přesné důvody pro odebrání licence a na odstranění těchto nedostatků musí mít posléze distribuční společnost přesně stanovenou lhůtu. Podle Půlpánové ČEZ v Bulharsku plní povinnosti stanovené tamním regulačním úřadem, proto společnost odmítá jakékoli pochybení, které by mohlo vést k odebrání licence.

Kuba: Situace kolem ČEZu v Bulharsku je alarmující

Situace v Bulharsku kolem odebrání licence pro tamní distribuční firmu ze Skupiny ČEZ je podle dnešního prohlášení českého ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby alarmující. Bulharsko, které je stejně jako Česko členem Evropské unie, podle něj postupuje bezprecedentně.

Petr Baran z vedení ČEZ Bulgaria

„Pouze ve 43 případech jsme nalezli pochybení z naší strany. Tato pochybení byla především způsobená chybnými odpočty našich odečítačů.“

Bulharský premiér rovněž oznámil, že ČEZ a další česká společnost Energo-Pro a rakouská EVN byly pokutovány. Důvody neuvedl. Petr Baran ze společnosti ČEZ Bulgaria podle agentury Focus upřesnil, že firma po prověrce, kterou provedla bulharská finanční inspekční agentura, dostala pokutu 15 000 leva (necelých 200 000 korun).

Protest Bulharů proti drahé elekřině
Zdroj: ČT24

ČEZu bude odebrána licence

„Pokud jde o systematické porušování, jehož se dopouštějí jednotlivé regionální distribuční společnosti, dospěli jsme k závěru, že je nezbytné navrhnout jménem kanceláře prokurátora odebrání licence distribuční společnosti ČEZ,“ řekl Kamburov.

Kontrolu aktivit společnosti ČEZ oznámily bulharské úřady v pondělí s tím, že výsledky budou zveřejněny v dohledné době. Současně s tím byla zahájena prověrka aktivit dalších dvou zahraničních distributorů - české společnosti Energo-Pro a rakouské EVN. Její výsledky by měly být známy do 20 dnů.

Bulhaři na protest proti vysokým cenám elektřiny hromadně pálí faktury a v plamenech se ocitla i dvě vozidla rakouské energetické firmy ENV. Ceny elektřiny jsou v zemi politicky velmi citlivé téma, neboť si každý měsíc ukusují značnou část z platů a důchodů Bulharů. Bulharsko je nejchudší země v rámci EU - podle hospodářského týdeníku Capital si mohou obyvatelé za minimální mzdu (3 400 korun) nakoupit asi desetkrát méně elektřiny než třeba lidé ve Francii. 

Baran dnes televizní stanici Kanal 3 řekl, že společnost hněv lidí chápe a bude-li to zapotřebí, kompenzace klientům uhradí. „Obsluhujeme přes dva miliony klientů. Chyby se stávají. Každou stížnost pečlivě posoudíme a prověříme. Došlo-li k chybám, zjednáme nápravu.“

„To je otázka ČEZu, oni se s tím musí vyrovnat. Já mám dojem, že Albánie i Bulharsko se dostávají do větších potíží. Pokud se ČEZ na mě obrátí o pomoc, tak jim rád pomůžu. Ale v zásadě je to otázka této společnosti,“ řekl k problematice v Bulharsku ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Kritika zahraničních investorů je oblíbeným tématem i nacionalistických stran – krajně pravicový Útok už dříve vyzýval, aby se země osvobodila od „nových kolonizátorů“, čímž myslela právě zahraniční investory.

V Bulharsku působí ČEZ od roku 2005, kdy koupil za devět miliard korun majoritní podíl ve třech distribučních společnostech, které sloučil do jedné. O rok později získal za šest miliard korun černouhelnou elektrárnu Varna a loni uvedl do provozu solární elektrárnu Orešec. Kumulovaný zisk ČEZu před odpisy v Bulharsku činí 14,4 miliardy korun a podle energetické společnosti je návratnost bulharských investic nad očekáváním.

Podle nejnovějších údajů Evropského energetického portálu jsou ceny elektřiny v Bulharsku nejnižší v celé EU. Včetně všech poplatků a daní zaplatí tamní domácnosti za jednu megawatthodinu 2 135 korun.

Před tiskovou konferencí premiéra se telefonovalo do Moskvy

Podle ruské agentury ITAR-TASS se dnes premiér Borisov telefonicky spojil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Agentura podrobnosti o rozhovoru neuvedla, oznámila jen, že jeho tématem byla „energetická situace“ v Bulharsku. Podle bulharských médií hovořil Borisov s Putinem těsně před tiskovou konferencí, na níž oznámil chystané snížení cen energie a odebrání licence ČEZ.

Podobná situace jako v Albánii

Vedle Bulharska ČEZ čelí potížím v Albánii, kde se dostal do konfliktu s úřady a ty rozhodly odebrat firmě licenci k distribuci elektřiny. Zároveň do čela CEZ Shpërndarje jmenovaly státního administrátora, čímž ČEZ v podstatě přišel o kontrolu nad společností.

Začátkem roku 2012 albánský regulátor zvýšil ceny elektřiny o 91 procent, tyto náklady ale zároveň zakázal distributorovi, tedy albánské divizi ČEZu, promítnout do koncové ceny zákazníkům – společnost tak začala prodělávat. Firma se navíc v Albánii potýkala s neplatiči, loni sáhla ke krajnímu řešení a odpojila od proudu hlavní vodárny v zemi, soud ale hned další den přikázal dodávky elektřiny obnovit. ČEZ zahájil kroky k arbitráži s albánským státem o náhradě škody za zmařenou investici, celková ztráta v Albánii se odhaduje na pět miliard korun.