Operátorům teď klesají s roamingem tržby, ale také náklady, upozorňuje digitální koordinátor

Od poloviny června odpadly starosti s cenou za volání nebo posílání SMS při cestách po Evropské unii. Příplatky spojené s roamingem totiž skončily a ze všech zemí EU se volá jako z domova. Vznikly však obavy, aby si operátoři nekompenzovali nižší příjmy z roamingu jinde. Koordinátor digitální agendy České republiky Ondřej Malý ale míní, že klesající tržby doprovázejí i klesající náklady. Český zákazník s malým datovým tarifem navíc nezpůsobí českému operátorovi takové náklady na rozdíl od operátorů ze severních zemí, jejichž klienti mají neomezené tarify.

Volání ze zahraničí se sice zlevnilo, stále se ale vyskytují obavy, aby se ceny nezvýšily v jiné oblasti. Čeští operátoři totiž shodně říkají, že jim regulace způsobí ztráty, byť nedokážou odhadnout, jak budou velké. „S velkou pravděpodobností to bude znamenat ztráty jako celá evropská regulace,“ zmínila mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Podle mluvčí O2 Lucie Pecháčkové bude přesný dopad na jejich hospodaření znám po několika měsících. Podobně zní i mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Koordinátor digitální agendy České republiky Ondřej Malý ale upozorňuje, že operátorům sice klesají tržby z roamingu, ale také jim klesají náklady. „Snižují se obě dvě částky. Otázka pak je, jak vypadá roamingový provoz daného operátora. Jestli víc jeho zákazníků odjíždí do jiných zemí EU, nebo víc zákazníků z jiných zemí světa nebo EU přijíždí a používá jeho síť,“ tvrdí Malý.

90' ČT24 o změnách v roamingu s hostem Ondřejem Malým (zdroj: ČT24)

Český operátor tak nemusí být úplně v nevýhodě. Nová regulace totiž klade na různé operátory v různých zemích různé nároky. „V momentě, kdy máte operátora typicky ve Finsku, Dánsku, Lotyšsku, Litvě a Estonsku, který nabízí neomezená data, tak pro něj je velký problém, když jeho zákazník, který je zvyklý přenést 13 GB dat měsíčně, vycestuje do zahraničí. Zato když vycestuje zákazník s českým tarifem 1,5 GB dat, tak to pro operátora neznamená zásadní zásah do jeho příjmů,“ podotýká koordinátor digitální agendy.

Malý pak upozorňuje ještě na skutečnost, že někteří operátoři se v různých jménech objevují ve více státech. „Velká řada evropských operátorů, v našem případě dva ze tří, je součástí velké evropské skupiny, která je přítomná třeba ve dvanácti patnácti zemích Evropské unie. Když vyjede zákazník českého T-Mobilu do Chorvatska a připojí se k síti operátora Hrvatski Telekom, který také patří Deutsche Telekomu stejně jako český T-Mobile, tak co je náklad pro jednu dceru Deutsche Telekomu, je výnos pro druhou dceru,“ poznamenává. Jde tak podle něj o to, že se peníze jenom umístí „do jiného hrníčku“.

Šéf Asociace provozovatelů mobilních sítí: Z roamingu jde jenom malý podíl zisku

Podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda bude záležet na chování českých uživatelů. Podle něj však zisky operátorů z roamingu představují spíš jednotky procent celkových výnosů. „Je potřeba se podívat, kolik lidí do zahraničí jezdí. Pravidelnými zahraničními návštěvníky je v České republice přibližně čtyři pět procent našich obyvatel, což jsou typicky byznysmeni, kteří často cestují. Těmi nepravidelnými je přibližně 36 procent obyvatel, ale to je typicky rodina, která jede jednou za rok na dovolenou do zahraničí a jednou v zimě si jedou zalyžovat,“ podotknul.

Podle Grunda se čeští operátoři zachovali férově. „Jsou zahraniční operátoři, kteří hledají cestičky, jak to obcházet. Na Slovensku je operátor, který v podstatě všem zákazníkům změnil objem dat na 100 MB, což je objem, s kterým mohou jet do ciziny, a když limit vyčerpají, musejí si připlácet. Z tohoto pohledu bych řekl, že Česká republika jde příkladem,“ uvedl.

Podle Malého tuto praktiku slovenského operátora šetří nejen regulační úřad na Slovensku, ale je o ní informována i Evropská komise. Záhy však podle něj operátor od tohoto modelu ustoupil.

Za roaming se nově neplatí jak ve 28 zemích Evropské unie, tak i v Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu. Opatření se ale netýká Švýcarska, které není členem, a některých zemí na jihu Evropy. Pozor si tak musí dát lidé, pokud cestují do Monaka, San Marina, Vatikánu nebo na Madeiru. K těmto zemím totiž přistupují operátoři rozdílně.

Operátorům nejsou povolena omezení hlasových volání a textových zpráv, u dat má operátor poskytnout dostatečně velký objem v závislosti na ceně balíčku mobilních služeb. Nová pravidla předpokládají „přiměřené používání roamingových služeb“, tedy v zásadě to, že zákazník svůj mobil používá více v domovské zemi než v zahraničí.