Nepokoje v Tunisku odradily turisty, propad je až padesátiprocentní

Tunis – Protesty, stávky a střety s policií – to je tuniská realita dnešních dní. Po nedávném atentátu na vůdce tamní opozice Šukrího Bilajda se situace ještě zhoršila a vážně ohrožuje i jeden z hlavních motorů tamní ekonomiky – turistiku. Lidé odkládají z obav o svou bezpečnost návštěvu země na neurčito a turistická letoviska počítají ztráty.

Cestovní ruch hraje v tuniské ekonomice zásadní roli. Teď ale plní noviny v souvislosti s Tuniskem úplně jiné obrázky, které pověst turistického ráje vážně ohrožují.

Ještě před dvěma lety do země přijíždělo každoročně kolem 7 milionů turistů. Po tzv. jasmínové revoluci šel ale zájem prudce dolů. Některá letoviska hlásí až padesátiprocentní propad počtu turistů – hlavně těch z Evropy. Češi přitom nejsou výjimkou.

„Na vrcholu sezony se počet pohyboval mezi 110 a 115 tisíci. Já předpokládám, že letos jich tam pojede zhruba 45 tisíc, pokud sezona bude probíhat normálně,“ říká mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Jisté příjmy přitom nemají ani vyhlášené oblasti jako třeba Kartágo, dřív nejnavštěvovanější místo v Tunisku. Obchodníci, hoteliéři a majitelé stánků se suvenýry se proto snaží všechny ubezpečit, že obavy jsou zbytečné.

Cestovní ruch v Tunisku je v krizi (zdroj: ČT24)

„Turisty tu všichni milují. Celý život jsme s nimi žili a díky turismu se naše ekonomika zvedla. Turisti by měli pochopit, že každý přechod s sebou nese problémy, jako jsou tyto, ale není se čeho bát. Naše země je krásná a nabízí mnoho věcí, které tu stojí za vidění,“ ujišťuje stánkový prodejce Shawki.

Čísla nicméně zatím hovoří jasně. Tržby obchodníků a hoteliérů se za poslední dva roky propadly o několik desítek procent a i když se situace pomalu zlepšuje, místní oproti dřívějšku pořád vydělávají méně. Mezi prvními totiž odvahu vrátit se nacházejí hlavně méně movití klienti.

Vydáno pod