První bankomat byl před 50 lety nainstalován v Londýně, pracoval na děrné štítky

Z prvního bankomatu dostali klienti banky přesně jednu desetilibrovku (zdroj: ČT24)

Bankomaty letos slaví 50leté výročí. Ten první byl nainstalován v roce 1967 v londýnské pobočce banky Barclays. Jeho strůjce John Shepherd-Barron tehdy prý vycházel z principu automatu na čokoládové tyčinky, jen v něm byly místo nich peníze. Do Česka se ale pro bankovnictví revoluční přístroj dostal až na sklonku roku 1989.

Původně vznikly bankomaty jako nouzová možnost jak získat hotovost. „Vyšel jsem z představy automatu na čokoládové tyčinky, ale nahradil jsem čokoládu penězi,“ vzpomínal v dřívějším rozhovoru pro BBC vynálezce bankomatu John Shepherd-Barron.

Vůbec první bankomat ale vymyslel někdo jiný. Bylo to už před 2. světovou válkou v Americe, když v New Yorku v roce 1939 nainstaloval svůj přístroj Armén Luther George Simjan. Jenomže předběhl dvou dobu a veřejnost o jeho vynález neměla zájem. Provoz byl proto po půl roce zrušen.

Myšlenku bankomatu znovu oživil až o 28 let později právě Skot John Shepherd-Barron, když mu vadila omezená otevírací doba bank. Nový bankomat pak světlo světa poprvé spatřil 27. června 1967 v pobočce Barclays Bank v severním Londýně. Další přístroje byly brzy instalovány i ve Francii, Švédsku a Švýcarsku.

Do USA se první přístroj od pokusu Luthera Simjana vrátil v roce 1969, bylo to znovu v New Yorku. Američané pak jako první přišli s plastovou kartou, která měla magnetický proužek. Tyto karty od roku 1971 postupně ovládly svět bankomatů a bezhotovostního placení. První bankomaty totiž pracovaly na principu děrného štítku.  Z bankomatu pak klienti bank dostali přesně jednu desetilibrovku.

První bankomat u nás fungoval off-line, data se tam nahrávala přes diskety

Obyvatelé komunistického Československa si ale na první bankomat museli počkat ještě skoro dvě dekády. Konkrétně do roku 1989, kdy pracovníci spořitelny nainstalovali bankomat na budovu na Václavském náměstí. Běžní občané se na nový přístroj mohli maximálně podívat. Bankomat sloužil pouze zaměstnancům spořitelny. Teprve po revoluci - 1. prosince 1989 - dostali možnost využít služeb bankomatu i ostatní občané. 

„Magnetickou kartu však může dostat jen majitel sporožirového účtu a vybrat lze maximálně tisíc korun v průběhu jednoho dne,“ dozvěděli se v roce 1989 diváci televizního zpravodajství.

První přístroje se navíc v mnohém lišily od bankomatů, které známe dnes. První bankomat v Československu pracoval pouze v režimu off-line, a tak z něj lidé mohli pouze vybírat peníze. Nebylo třeba možné zjistit zůstatek na účtu. 

První bankomat v Československu pracoval v off-line režimu
Zdroj: ČT24

„Uměl jenom vydávat peníze, to je jediná funkce, kterou tenkrát splňoval, a každý den se do něj musela nahrávat aktuální data, k čemuž sloužily diskety. Takže každý den přišli naši zaměstnanci, nahráli data a vy jste si mohla přijít pro peníze,“ popisuje pravěk bankomatů v Československu mluvčí České spořitelny Andrea Studihradová.

Další malá revoluce přišla do Československa v roce 1992, když v únoru spustila Komerční banka ve spolupráci s firmou ISC MUZO první on-line bankomat ve své pobočce Na Příkopě. Šlo o vůbec první síť bankomatů ve střední a východní Evropě s přímým napojením na na mezinárodní síť EuroCard/MasterCard/Cirrus. 

Češi se naučili platit bezkontaktně

Bankomaty se brzy staly hojně využívanou službou. Zatímco koncem roku 1989 byly v Československu nainstalovány všeho všudy tři bankomaty, v roce 2009 jich už jen v Česku bylo přes 3,5 tisíce a v roce 2016 necelých 4500 bankomatů.

Bankomaty v ČR
Zdroj: ČT24

Přístroje toho navíc umí mnohem víc než ve svých počátcích. V bankomatu si dnes mohou lidé třeba měnit PIN, změnit limit platební karty, dobít mobilní telefon a na druhé straně se ke klientům dostávají i reklamní sdělení z banky.

V červenci 2008 pak Česká spořitelna zprovoznila první bankomat v ČR, prostřednictvím kterého je možné peníze také vkládat. Bankomaty také postupně začaly nabízet možnost navolit si kombinaci bankovek, kterou vám má přístroj vydat.

V posledních letech jsou stále oblíbenější mobilní bankomaty, které přijedou třeba na hudební festival, ale po víkendu se zase přemístí jinam. Na velkých akcích typu Colours of Ostrava najdou návštěvníci klasické přístroje, na menších ale poslouží i bankomat naložený v dodávce.

Češi se také stále více přesouvají s platebními kartami od bankomatů do obchodů. V bezkontaktních platbách dokonce patří ve světě ke špičce. „Platební karty v současnosti znamenají přes padesát procent tržeb,“ popisuje majitel lahůdkářství David Sváček. 

mobilní platba
Zdroj: Thinkstock

Americká banka sází na výběry pomocí chytrých telefonů

V příštích letech ale možná pomalu odvozní plastovým kartičkám s magnetickým proužkem. Letos oznámila americká banka Wells Fargo, že v celé své síti nainstalovala bezkontaktní bankomaty. Její klienti tak mohou ve všech bankomatech Wells Fargo vybírat peníze jen pomocí chytrých telefonů.

Peníze si vyberou jen zadáním dvou kódů, svého identifikačního a osmimístného kódu pro transakci. Banka tvrdí, že tak posílila ochranu proti zneužití dat a zároveň eliminovala riziko skimmingu, tedy kopírování platebních karet pomocí speciálního snímacího zařízení, které pachatelé umísťují přímo na bankomaty.

Odklon od kamenných poboček a modernizaci bankomatů už ohlásily i další banky, včetně Bank of America a JPMorgan Chase & Co.