Šafrán - afrodiziakum, které stojí víc než zlato

Paříž - Stojí víc než zlato, kaviár nebo lanýže - řeč je o nejdražší přísadě do jídla na světě, tedy o šafránu. Cena za jeden kilogram koření se pohybuje mezi třiceti až čtyřiceti tisíci eur (téměř milion korun). Někteří lidé ho považují za afrodiziakum. V Evropě se tradičně pěstuje ve Francii a v posledních deseti letech tam jeho produkce stoupá.

Aby získali jeden gram vzácného koření, musejí sběrači natrhat 700 rostlin. Čekají na podzim, kdy rostliny kvetou. Musí ale být kolem osmi stupňů, jinak šafrán nevykvete a sklizeň je zničená. „Je to velmi citlivá a temperamentní rostlina. Mám pocit, že si dělá, co chce a kvete jen tehdy, když se sama rozhodne,“ konstatovala sběračka šafránu Sylvie Jacobergerová.

Vědci z univerzity v kanadském Ontariu afrodiziakální účinky potvrdili ve studii z roku 2011. Do jídla se ale přidává hlavně kvůli chuti. „Šafrán dá jídlu specifickou příchuť a má výraznou barvu. Jídlu to dodá na exkluzivitě, protože jeho hodnota je nesporná. Nebudete vařit jen mleté maso na šafránu, bude to něco speciálního,“ prohlásil majitel francouzské restaurace Jean-Jacques Galliffet.

V Evropě se šafrán pěstuje už od osmého století hlavně ve Francii. Tamní produkce dosahuje až šedesáti kilogramů ročně. Největším světovým producentem je ale Írán, kde se vypěstuje až osmdesát tun.

Šafrán je nejdražší přísadou do jídla (zdroj: ČT24)