Poptávka po pracovní síle trvá. Řezníky i sekretářky ale může v budoucnu postihnout robotizace

Automaty možná nahradí méně kvalifikované profese (zdroj: ČT24)

Čeští zaměstnavatelé plánují nabírat nové zaměstnance i ve třetím čtvrtletí, zejména v menších firmách do 250 zaměstnanců ale tempo náboru zpomaluje. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru. Důvodem pro snížení tempa náborů je nedostatek volných zaměstnanců. V budoucnu by však trh práce měla proměnit automatizace. V řadě profesí by lidské pracovníky mohli nahradit roboti.

Přijímat nové zaměstnance plánuje podle průzkumu pět procent zaměstnavatelů, naopak tři procenta očekávají snižování počtu zaměstnanců. Na 90 procent oslovených uvedlo, že během čtvrtletí změnu nechystá.

Větší optimismus projevují velké společnosti. Z firem s více než 250 zaměstnanci očekává ve třetím čtvrtletí nábor nových sil 31 procent a pokles čtyři procenta. U společností do deseti zaměstnanců čekají nárůst zaměstnanosti čtyři firmy ze sta, tři procenta předpokládají snižování počtu zaměstnanců.

Kdy se z malé nezaměstnanosti stává problém

„Nezaměstnanost láme historické rekordy, nicméně se zdá, že čtyři procenta v České republice je limit, pod který se může ekonomika jen velmi těžko dostat,“ uvedla generální ředitelka ManpowerGroup pro ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Většina firem tak naráží na nedostatek vhodných uchazečů. To vede k rychlejšímu růstu mzdové úrovně, investic do rekvalifikací a k náborům pracovních sil ze zahraničí.

Nové zaměstnance plánují nabírat společnosti zaměřené na ubytování a stravování a společnosti zaměřené na stavebnictví a logistiku. To souvisí s letní sezonou, která těmto odvětvím přeje. Pokles počtu zaměstnanců očekávají společnosti podnikající ve finančnictví, těžbě nerostných surovin a zemědělství.

Jak s pracovním trhem zamíchá robotizace?

Teď se český pracovní trh potýká s tak malou nezaměstnaností, že ztěžuje hledání nových lidí, v budoucnu ho zřejmě výrazně postihne proces automatice, během kterého lidskou sílu nahrazuje robotická.

Podle studie McKinseyho institutu je v tomto ohledu Česká republika nejzranitelnějším státem v celé Evropě. Ohrožených je v Česku 52,2 procenta pracujících lidí, za ním následuje Turecko, Itálie a Polsko. Jedním z hlavních faktorů je to, jak moc už je práce v dané zemi robotizována a automatizována – čím více, tím menší potenciál pro automatizaci nabízí. Dalším faktorem, podle autorů možná ještě důležitějším, je, jaký typ pracovních míst v zemi existuje.

Velká studie Oxfordské univerzity z roku 2013 také předvídá, že do 20 let zanikne 45 procent dnes existujících povolání. Nejvíce v nebezpečí jsou podle této práce následující obory:

  1. Řezníci
  2. Sekretářky, stenografky
  3. Prodavači
  4. Bankovní úředníci
  5. Lékárníci
  6. Prodavači knih
  7. Poštovní úředníci
  8. Taxikáři
  9. Tlumočníci a překladatelé

Naopak mezi nejperspektivnější povolání patří ta, která jsou především zaměřená na technologie:

  1. Programátoři
  2. Technická podpora počítačů
  3. Síťoví administrátoři
  4. Síťoví analytici
  5. Lékařští asistenti

Objevují se ale i názory, podle kterých nebude ani IT ušetřeno. Na letošní technologické konferenci Structure Conference v San Franciscu americký podnikatel indického původu Vinod Khosla prohlásil, že přibližně 80 procent míst v IT odděleních může být v blízké budoucnosti nahrazeno umělou inteligencí.

Sám investoval například do startupu Nutanix, který se pokouší nahradit lidský faktor v tom, jak si spolu servery vyměňují data. Jiná společnost zase může změnit svět IT tím, že na umělou inteligenci přesouvá zodpovědnost za instalování a údržbu programů na serverech. Podle Khosly se umělé inteligence už brzy dostanou do serveroven a datacenter po celém světě, kde nahradí lidskou obsluhu.

Přestože na první pohled z těchto představ vyplývá, že pracovních příležitostí ubude, autoři studie z McKinseyho Institutu přisuzují automatizaci pozitivní význam. Ekonomiky vyspělých zemí totiž stále více tvoří starší lidé nebo občané mimo produktivní věk. Právě zvýšená robotizace by mohla zajistit potřebnou produktivitu.