USA subvencovaly Boeing, Evropské unii to ale příliš neuškodilo

Spojené státy neodstranily všechny nepovolené subvence pro svého výrobce letadel Boeing, zájmům Evropské unie to však výraznějším způsobem neuškodilo. Konstatovala to v pátek Světová obchodní organizace (WTO), která tak očistila Spojené státy a Boeing od většiny obvinění ze strany Bruselu a evropského konkurenta Airbus, uvedla agentura Reuters.

Za nelegální označila WTO jen jeden podpůrný program, jehož nepříznivý vliv na zájmy EU a evropského konkurenta Airbus byl mnohem nižší, než Unie ve své stížnosti tvrdila.

Boeing a Airbus jsou hlavními světovými výrobci velkých dopravních letadel. Oba podniky se obviňují z nečestné konkurence a nepovolené státní podpory dlouhá léta a tento právní spor Bruselu s Washingtonem trvá už 13 let.

Páteční verdikt WTO se týkal sporu o to, zda Spojené státy vyhověly nařízení WTO z roku 2012, aby ukončily subvence Boeingu v hodnotě miliard dolarů, včetně finanční pomoci ze strany vesmírné agentury NASA a státu Washington, kde Boeing vyrábí většinu svých letadel. Úřad obchodního zmocněnce USA  uvedl, že Washington se i přes vcelku příznivý výsledek verdiktu proti rozhodnutí odvolá.

Airbus pak i přes nynější verdikt dál trvá na tom, že Spojené státy nevyhověly rozhodnutí WTO z roku 2012 v mnohem větší míře. Šéf Airbusu Tom Enders uvedl, že kvůli tomu a dalším případům nelegální podpory Boeingu jeho firma utrpěla škodu v rozsahu až 100 miliard dolarů.