Německo začne firmám vracet šest miliard eur neoprávněně vybraných na jaderné dani

Miliardy eur neoprávněně vybrané na daních začne Německo splácet energetickým podnikům v „nadcházejících týdnech“. V reakci na rozhodnutí ústavního soudu to ve čtvrtek podle agentury Reuters oznámilo spolkové ministerstvo financí.

Německý ústavní soud ve středu označil za nezákonnou daň z jaderného paliva. Provozovatelé německých jaderných elektráren museli v letech 2011 až 2016 za každý gram jaderného paliva platit daň ve výši 145 eur, která měla pokrývat náklady spojené se skladováním jaderného odpadu. Ústavní soud ale dospěl k závěru, že daň není slučitelná s ústavou, a prohlásil ji se zpětným účinkem za neplatnou.

Německé energetické podniky tak mohou očekávat vrácení zhruba 6,3 miliardy eur (166 miliard Kč), které v uplynulých letech odvedly státu, spolu s až 1,5 miliardy eur z titulu úroků, prohlásil mluvčí ministerstva.

Daň za skladování jaderného odpadu byla zavedena v návaznosti na rozhodnutí německé kancléřky Angely Merkelové opustit jadernou energetiku do roku 2022. Rozhodnutím byly nejvíce postiženy společnosti E.ON, RWE a EnBW.