ECB úroky dál snižovat nebude, vyhlídky ekonomiky se zlepšují

Evropská centrální banka (ECB) vyloučila další snižování svých úrokových sazeb a představila nové prognózy, v nichž zlepšila předpovědi hospodářského růstu a snížila odhady inflace. Šéf ECB Mario Draghi na následné tiskové konferenci dal najevo, že ekonomika se vyvíjí příznivě.

ECB na výjezdním zasedání v Estonsku podle očekávání nechala své základní úrokové sazby i program nákupů cenných papírů beze změn, podobně jako na předešlých zasedáních ale nevyloučila, že v případě potřeby nákupy dluhopisů ještě posílí. Ze svého sdělení ovšem odstranila dříve používanou formulaci, že by mohla dál snížit úrokové sazby. Vypuštění zmínky o snížení sazeb bylo prvním drobným krůčkem v očekávaném ústupu od stimulační politiky, uvedla agentura AP. Draghi řekl, že s tímto rozhodnutím se mezi guvernéry neobjevil žádný nesouhlas.

Další krok v tomto směru udělal na tiskové konferenci sám Draghi, když ze svého úvodního projevu vypustil slova o převládajících rizicích zhoršení ekonomiky proti stávajícímu výhledu. Nyní řekl, že pravděpodobnost zhoršení i zlepšení ekonomiky je „vyvážená“. Tuto změnu trhy očekávaly, protože odráží statistiky ukazující zlepšování ekonomické situace v zemích eura, což ECB nutí připravit postupný ústup od měnové stimulace.

ECB zatím navzdory růstu inflace a zlepšování ekonomiky odmítala začít se zpřísňováním své politiky a uváděla, že inflace stále není přesvědčivě na vzestupu. Podpůrná politika má zvednout inflaci směrem k cílové úrovni těsně pod dvěma procenty a podporovat hospodářský růst.

Dynamika ekonomiky zřejmě bude lepší, než se čekalo

Nová prognóza ECB snížila odhad inflace pro letošní rok na 1,5 procenta z březnové předpovědi 1,7 procenta a pro příští rok čeká zvolnění růstu cen na 1,3 procenta. Ekonomika eurozóny podle banky letos vzroste o 1,9 procenta a napřesrok o 1,8 procenta, což je v obou případech zlepšení odhadu o 0,1 procentního bodu. „Nové informace potvrzují silnější dynamiku ekonomiky, která by tak měla růst poněkud rychlejším tempem, než se dosud čekalo,“ uvedl k tomu Draghi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Míra inflace v eurozóně v květnu klesla na 1,4 procenta z dubnových 1,9 procenta. Údaje z minulého týdne tak zatím potvrzují předpoklady ECB, podle nichž je letošní vzestup inflace jen dočasným výkyvem, za nímž stojí hlavně rostoucí ceny ropy. „S inflací se kromě pohybů cen ropy a potravin nic nestalo, základní inflace zůstala stejná,“ řekl Draghi. Dodal také, že nejistota ohledně dalšího směřování inflace se snížila a ECB si může být jistější jejím střednědobým směřováním k cílové úrovni.

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí vzrostla oproti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta, tedy nejprudším tempem za poslední dva roky, uvedl ve čtvrtečních zpřesněných údajích statistický úřad Eurostat. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny zvýšil o 1,9 procenta.

Loni v prosinci ECB oznámila, že prodlouží program nákupů dluhopisů minimálně do konce letošního roku a že od dubna sníží měsíční objem těchto nákupů na 60 miliard eur (1,6 bilionu korun) z předchozích 80 miliard. Základní úroková sazba je nyní na nule a depozitní sazba činí minus 0,4 procenta, takže komerční banky musejí za uložení svých peněz u ECB platit.