Lednová nezaměstnanost vzrostla. Vyšší byla jen při krizi ve 30. letech

Praha - Míra nezaměstnanosti přesáhla v lednu podle staré metodiky deset procent, byla tak nejvyšší v novodobé historii. Vyšší byla jen při krizi ve 30. letech. V minulosti jsme byli zvyklí, že ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejňuje míru nezaměstnanosti, dnes však místo ní zveřejnilo podíl nezaměstnaných osob. Tato statistika původní statistiku nahrazuje. Podle ní nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na osm procent. Bez práce bylo v lednu podle pracovních úřadů na 585 809 lidí, meziměsíčně o 40 498 více. Volných pracovních míst v lednu ubylo. Podle opoziční ČSSD může za tuto situaci vláda Petra Nečase, která dlouho opomíjela aktivní politiku zaměstnanosti.

Nezaměstnanost i podíl nezaměstnaných se vypočítávají jinak a tudíž mají i jiné výsledky. Nová statistika je pro vládu příznivá. Pro prosinec říkala, že je míra nezaměstnanosti o dva procentní body nižší, než byla podle staré statistiky. Ale nezaměstnanost roste. Jak se počítá nová nezaměstnanost? Jako počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let k obyvatelstvu stejného věku. Do konce loňska využívaná metodika poměřovala míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto byl její percentuální podíl vyšší. Podle nového výpočtu činí podíl nezaměstnaných v lednu 8 procent. Před rokem to podle této metodiky bylo 7,1 procent a podle původní metodiky 9,1 procent.

Historicky nejvyšší nezaměstnanost byla registrována při velké hospodářské krizi v roce 1933. Tehdy bylo bez práce 738 tisíc osob a nezaměstnanost překročila 21 procent. Letos v lednu bylo bez práce 585 809 lidí, meziměsíčně o 40 498 více. 

Nečas věří, že je vše na správné cestě

„Další otevření trhu, další liberalizace trhu práce, vytváření podmínek pro malé a střední firmy je tou správnou cestou,“ prohlásil premiér Petr Nečas. Náměstek pro sekci trhu práce ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Roman Chlopčík zase podotkl, že MPSV vyčlenilo prostředky na tvorbu nových pracovních míst.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Domnívám se, že tuto skutečnost není možné jen tak přejít. Sociální demokracie je přesvědčena o tom, že takto rekordní nezaměstnanost je jednoznačně důsledek chybné vládní politiky. Je to výsledek špatného strategického rozhodnutí Nečasovy vlády, která se v uplynulých letech orientovala pouze na parametr deficitu veřejných rozpočtů a zcela podcenila jakoukoli vládní politiku ve prospěch hospodářského růstu a aktivní politiky zaměstnanosti.“

„Na trhu práce začátkem roku citelně přituhlo. Zvýšení počtu lidí bez práce za jediný měsíc o 40 tisíc je nejhorším výsledkem od prosince 2010, kdy propouštěla státní správa,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Kumulované zvýšení nezaměstnaných za prosinec a leden bylo podle něj na přelomu letoška srovnatelné s krizovým rokem 2009. Vývoj zapadá do kontextu vleklé recese v české ekonomice, která se koncem loňského roku zřejmě teprve blížila svému dnu, dodal.

Počet nezaměstnaných roste, počet volných míst klesá 

Vůči prosinci klesl opět počet nových pracovních míst, který klesá už od srpna loňského roku. Na konci ledna bylo k dispozici 33 794 volných míst. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 17,3 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník, a to 122,9.

Pavla Zůzová, ředitelka Úřadu práce Most:

„V současné době chybí dělnické profese – objevují se nám spíše taková specifická volná pracovní místa, jako jsou lékaři, obchodní zástupci nebo třeba elektrikáři. To jsou místa, která často nedokážeme evidovanými uchazeči obsadit.“

„Leden podle očekávání přinesl další výrazný vzestup nezaměstnanosti. Na vině je recese české ekonomiky, která likviduje pracovní místa především ve stavebnictví a v průmyslu. A naopak nových pracovních míst zůstává pomálu,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek. Určitý, zatím jen těžko odhadnutelný vliv má podle něj i chování některých firem, které si zvykly posílat své zaměstnance na zimu na úřad práce. „Na oživení ekonomiky, které by přineslo nová pracovní místa, si stále ještě musíme počkat,“ dodal.

„Že se se statistikou dá kouzlit, ukazuje Eurostat. Máme nyní dvě oficiální čísla za prosinec a Eurostat přichází se třetím. To je však mezinárodně porovnatelné a ukazuje, že o více než polovinu nižší nezaměstnanost mají v Rakousku (3,0 %) a že naopak dvojnásobnou nezaměstnanost mají na Slovensku (15,0 %). Nejhorší je situace ve Španělsku s nezaměstnaností 25,9 %. Z tohoto pohledu si tedy nemáme na co stěžovat. Jen je škoda, že když už zavádíme novou statistiku, není srovnatelná právě s čísly Eurostatu. Možná by to bylo do budoucna i levnější,“ uvedl Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

Částečným řešením je orientace na exotičtější trhy

„Mezi hlavní důvody, proč se nezaměstnanost nelepší, je neutěšená ekonomická situace ČR i našich obchodních partnerů. Vysoká závislost našich exportérů a importérů na skomírajících trzích nedává důvod se domnívat, že se situace v dohledné době výrazně zlepší. Částečným řešením je i orientace firem na exotičtější trhy, jejichž ekonomika roste,“ uvedl analytik Citifin Tomáš Volf. Dalším důvodem jsou sezonní vlivy. Je také pravděpodobné, že některé z pracovních úvazků na dobu určitou ke konci roku nebyly prodlouženy.

Meziměsíční nárůst nezaměstnaných zaznamenalo všech 77 okresů. Největší byl v okrese Jindřichův Hradec, a to 18,3 procenta. V Domažlicích, Písku a Prachaticích to bylo shodně o 13,5 procenta. V okrese Jeseník nárůst činil 12,4 procenta, v okrese Plzeň-jih o 12,2 procenta a v Pelhřimově o 12,1 procenta. Podporu v nezaměstnanosti v lednu pobíralo 138 104 uchazečů o zaměstnání, což je 23,6 procenta všech uchazečů vedených v evidenci. Loni v prosinci to bylo 19,8 procenta.