Zájem o Česko vzrostl – tradičně nejvíc přijelo Němců a Rusů

Praha - Hlavní město, Karlovy Vary a v neposlední řadě například Český Krumlov jsou města, do kterých velmi často vyrážejí zahraniční turisté. Lákají je levné služby, přírodní krásy i historické památky. Jak se zdá, turisté se vzpamatovávají z krize a začínají opět cestovat. V českých hotelech, penzionech a kempech se v loňském roce ubytovalo zhruba 13,65 milionu hostů, což bylo o 5,8 procenta více než předloni. Výsledek by prý mohl být ještě o chlup lepší, kdyby v Česku neplatila vyšší daň z ubytování než například v Německu či Rakousku.

Kromě zvýšení počtu ubytovaných se loni zvýšil i počet nocí, které v Česku turisté strávili - o 3,5 procenta na 39,6 milionu. Na růstu návštěvnosti i počtu přenocování se opět podepsali především turisté z ciziny. Průměrná doba přenocování se ale zkrátila.

„Výsledky ukazují, že lidé se vzpamatovávají z krize a začínají jezdit,“ prohlásil prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek.

Výsledky by mohly být lepší

Podle Stárka by výsledky cestovního ruchu mohly být ještě lepší, kdyby tuzemské hoteliéry proti zahraniční konkurenci neznevýhodňovala vyšší daň z přidané hodnoty na ubytovací služby. Zatímco v Česku se z ubytování odvádí 15procentní daň, v sousedním Německu je tato daň pouze sedm procent a v Rakousku, které je tradičně považováno za největšího konkurenta ČR v oblasti cestovního ruchu, se z ubytovacích služeb odvádí deset procent, dodal.

Zahraničních návštěvníků přijelo loni do Česka skoro 7,2 milionu, což bylo meziročně více o 6,8 procenta a jejich počet přenocování se zvýšil o 5,8 procenta na téměř 20,6 milionu. Domácích hostů do ubytovacích zařízeních přijelo více o 4,7 procenta a strávili zde o 1,1 procenta více nocí.

Tradičně přijelo nejvíce zahraničních turistů z Německa a Ruska a nejčastěji se ubytovali v hlavním městě. Za celý loňský rok do Česka zavítalo 1,42 milionu Němců a oproti roku 2011 to bylo více o 2,2 procenta. Němci v Česku zároveň strávili o 0,4 procenta více nocí, tedy celkem téměř 4,6 milionu. Rusů loni přijelo 698 000, což bylo o skoro pětinu více než předloni.

Rusové mají Česko stále v oblibě

„Rusové nakupují převážně módu a oblečení. Dále následují šperky a hodinky. Třetí kategorií je elektronika. V Praze mají v hledáčku především Václavské náměstí, Pařížskou ulici a ulici Na Příkopech. Nejvíce však utrácí turisté z Tchaj-wanu a Číny,“ říká Jiří Macas, regionální manažer Global Blue.

Komentář Jiřího Macase (zdroj: ČT24)