Strach ano, pojištění ale ne. Přístup řady Čechů je riskantní

Praha - Češi podceňují životní rizika a nepojišťují se proti nim dostatečně. Tvrdí to Česká asociace pojišťoven. Češi se nejvíc bojí závažných onemocnění, úrazů a s tím související ztrátou zaměstnání, třetina z nich ale nemá žádné pojištění. Třeba na pojištění proti nemocem v rámci životního pojištění přitom lidé dávají jen minimální částky - zhruba 2 procenta z pojistného.

Víc jak dvě třetiny Čechů se obávají závažných nemocí, přitom se proti nim pojišťují jen minimálně. A třetina populace žádné pojištění nemá a ani nechce. „My třeba v ČR máme v životním pojištění průměrně pojistné zhruba 400 euro, což je pětina toho, co vydávají lidé ve vyspělých státech,“ řekla manažerka komunikace a vzdělávání Marcela Kotyrová z asociace. 

Lehkovážní jsou podle pojišťoven lidé i v pojištění majetku. Třeba domácnost má pojištěnu necelá polovina lidí. Češi opomíjejí i havarijní pojistky na auta a většina se obejde i bez pojištění občanské odpovědnosti pro případ, že sami udělají někomu škodu. 

Studentka
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Mladí a nevzdělaní riskují nejvíc

Nejméně svědomití jsou podle statistik hlavně mladí a lidé s nižším vzděláním. „To samozřejmě ovlivňuje určitá situace, etapa, jakmile se dostáváme do role otců, matek, tak je tam samozřejmě větší akcent na to se pojišťovat,“ řekl realizátor výzkumu z NMS Market Research Kamil Kuncl. 

Průzkum také zjistil zajímavé rozdíly mezi muži a ženami. Muži jsou informovanější, hledají nové nabídky pojišťoven a využívají bonusů. Asi 11 procent lidí totiž i pojištění vnímá jako zajímavou formu investice nebo spoření. Ženy jsou zase zodpovědnější a myslejí na  zabezpečení rodiny. Smlouvy pak pravidelněji revidují. 

I tak jsou ale právě špatně nastavené smlouvy u Čechů obvyklý problém. „Ta pojistná částka by měla odpovídat aktuální hodnotě toho majetku, a zejména se to pak projeví při povodních nebo jiných živelných katastrofách, kdy lidé sice mají 15 let uzavřenou pojistku, ale za tu dobu ji vůbec neaktualizovali, a tím pádem ta smlouva potom nestačí a nepokryje to plnění skutečnou škodu,“ poznamenala Kotyrová. 

Češi podceňují životní rizika (zdroj: ČT24)

Řada lidí se v informacích nevyzná

Podle odborníků navíc platí, že většina lidí v informacích tápe, v možnostech se neorientuje nebo se o pojištění nezajímá. V testu pojistné gramotnosti vychází podle školního hodnocení lidem celkově lepší trojka.