O zachování roamingových poplatků zatím žádají v Česku tři virtuální operátoři

Události: Konec roamingu ano i ne (zdroj: ČT24)

Tři virtuální operátoři chtějí Čechům nadále účtovat roamingové poplatky při pobytu v zahraničí. Žádost o výjimku z evropské směrnice zaslali na Český telekomunikační úřad. Podle rozhodnutí Evropského parlamentu, které potvrdily členské země EU, se od 15. června nemají roamingové poplatky platit.

Úřad by měl rozhodnout do tří měsíců, zda jim vyhoví, či ne. Museli by však prokázat, že konec roamingových poplatků by pro ně mohl být likvidační.

  • Stejné ceny za volání doma i v zahraničí mají od poloviny června platit díky schválenému fixnímu ceníku pro operátory.
  • Někteří provozovatelé sítí namítají, že nižší ceny už nepokryjí jejich náklady na přeshraniční služby.

Informaci o případných pokusech jiných operátorů vyhnout se zrušení roamingu úřad zatím nemá.

Stejné ceny jako doma tedy budou od poloviny měsíce platit pro ty, kteří za hranice Česka vyrazí na dovolenou nebo služební cestu. Pro dlouhodobé pobyty za hranicemi ale příplatky zůstávají. 

Určitá omezení pak budou platit nadále. Třeba pro internet. Evropská komise je stanovila i proto, aby předešla hromadnému nakupování levnějších tarifů například v Polsku, které by pak občané jiných států doma využívali trvale.

Roaming
Zdroj: ČT24

Pro operátory to bude dražší

Operátoři tvrdí, že jim regulace zvýší náklady. O kolik to bude, zatím spočítáno nemají. 

„Dá se předpokládat, že tato regulace se promítne negativně do našich výnosů,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Pecháčková. Mluvčí T-Mobile Lukáš Hrabal sdělil, že „jistě nám výrazně vzrostou náklady, protože zákazníci budou v případě volných jednotek ve svých tarifech čerpat služby zdarma“. Mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová pak řekla, že „roaming v Evropské unii rušíme už od 11. června a při těchto změnách postupujeme naprosto v souladu s evropskou regulací“.

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) pak věří, že operátoři si nebudou kompenzovat zrušení roamingu zdražením nebo přesunutím svých nákladů na jiné služby. 

Bylo to náročné

Evropský parlament se původně snažil dohodnout na nižších cenách datového i hlasového roamingu, než jaké stanovila Evropská komise. Naopak telefonní společnosti žádaly, aby maximální velkoobchodní částky, které si mohou účtovat, byly vyšší.

Na přelomu ledna a února se Evropský parlament a Evropská komise dohodly na kompromisu, který v dubnu poslanci potvrdili. Návrh podpořila drtivá většina poslanců, souhlasilo jich 549, proti hlasovalo 27 zákonodárců.