Areva se odvolala, dál žádá stop tendru na dostavbu Temelína

Praha – Francouzská společnost Areva se nehodlá smířit s tím, že ji česká energetická společnost ČEZ v říjnu vyřadila z výběrového řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Odvolala se proto proti lednovému rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), které zamítlo její žádost o pozastavení tohoto tendru.

„Areva požadovala a trvá na pozastavení výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín v jeho současné fázi, v zájmu efektivní ochrany svých procesních práv a zájmů,“ uvedla společnost v prohlášení. Odvoláním se bude znovu zabývat ÚOHS. Na soud by se mohla Areva obrátit teprve po konečném verdiktu antimonopolního úřadu.

ÚOHS v lednu odmítl žádost Arevy, aby přikázal společnosti ČEZ zastavit tendr kvůli řízení o vyloučení francouzského uchazeče. Úřad ale zároveň ponechal v platnosti předběžné opatření z loňského listopadu, kvůli kterému ČEZ nemůže s vítězem tendru uzavřít smlouvu, dokud ÚOHS o stížnosti Arevy nerozhodne. ČEZ nicméně může pokračovat v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200.

Temelín
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

ČEZ by měl do konce února uzavřít předběžné hodnocení nabídek uchazečů o dostavbu Temelína. Poté s nimi bude o jejich nabídkách ještě jednat. Definitivního vítěze tendru by energetická společnost chtěla znát do září. Do konce roku by pak chtěl ČEZ uzavřít smlouvu s vítěznou společností.

Vítěz tendru by měl v Temelíně vystavět třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny – tím by se výkon Temelína více než zdvojnásobil ze současných 2 000 megawattů. Hodnota zakázky se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a termín jejího dokončení je stanoven na rok 2025.