Obchodu mezi Ruskem a Českem se začíná dařit, navzdory sankcím

Obchodu mezi Ruskem a Českem se začíná dařit, navzdory sankcím (zdroj: ČT24)

Obchodu mezi Ruskem a Českem se po letech opět začíná dařit. A to navzdory sankcím. České firmy na východě investují miliardy a otevírají tam pobočky. Vzájemný obchod podpořili i ministři průmyslu obou zemí na úterním setkání v Moskvě.

Úterní schůzka je teprve třetí v pořadí za sedm let. Mezivládní komise Ruska a Česka řeší podporu průmyslu. „Jednou z těch cest je lokalizace výroby v Rusku. Snaha o získání statutu ruského výrobce s příslušným podílem dodávek ruských subjektů,“ říká ministr průmyslu a obchodu ČR Jiří Havlíček (ČSSD).

Ruská ekonomika v posledních měsících posiluje. A ekonomové se shodují, že Rusku paradoxně pomohly i sankce. „V minulém roce a na začátku toho letošního jsme už spustili tři projekty, které patří do prioritních oborů. Jedná se především o automobilové díly,“ říká ruský ministr průmyslu a obchodu Děnis Manturov. Nejvíc do Ruska investují strojírenské a automobilové firmy.

Rusko zavedlo sankce v roce 2014 jako reakci na podobná opatření ze strany Unie a Spojených států a Kanady. Důvodem byla politika Kremlu vůči Ukrajině. Na seznam zakázaného zboží se dostalo například maso a některé masné výrobky, ryby, mléko, sýry, ale i ovoce a zelenina. Například jihočeská Madeta vyčíslila už začátkem roku 2015 ztráty na 150 milionů korun. Zaměstnance ale nepropouštěla.

Ruský trh byl přitom pro Madetu klíčový. Vyvážela tam zhruba pětinu produkce. Po zavedení sankcí začala hledat nové trhy. Celý svůj tehdejší vývoz Ruska ale dosud zcela nenahradila.

Aby mohly firmy v Rusku nadále prodávat, přesouvají tam svou výrobu. I díky tomu sankce téměř nepocítila společnost Hamé, která má závod zhruba 200 kilometrů od Moskvy. Potvrzuje, že v Rusku se jim daří a že bude nabírat nové zaměstnance. Uvažuje také o expanzi dál na východ.

Loni Češi vyvezli do Ruska zboží za 75 miliard korun. V době před sankcemi to bylo přes sto miliard. Díky posilujícímu rublu se ale opět vyplácí do Ruska zboží prodávat.

Vydáno pod